Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087592" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00087592 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat
Original language description
Our work concerned the determination of basic components of pork and beef meat (fat, protein, moisture content) using FT NIR spectroscopy. The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses have been used for the calibration of the device. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. High correlation coefficients (R) of calibration have been achieved (fat 0.998; protein 0.976; moisture 0.994), and subsequently validation as well (fat 0.997; protein 0.970; moisture 0.993) and very low standard deviations of the calibration and validation (SEC, SEP). No statistically significant differences betweenthe referential and predicted values of determination have been detected in Z-test. According to the published results, the NIRS method has a high potential to replace an expensive and time demanding chemical analysis of meat composition.
Czech name
Využití FT NIR spektroskopie ke stanovení základního chemického složení vepřového a hovězího masa.
Czech description
Naše práce se zabývala stanovením základních složek vepřového a hovězího masa (obsah tuku, bílkoviny a vody) pomocí FT NIR spektroskopie. Vzorky byly analyzovány na přístroji FT NIR Nicolet Antaris v režimu reflektance. Ke kalibraci přístroje byly použity referenční výsledky z klasických analýz. Kalibrační modely byly vytvořeny pomocí PLS algoritmu (metoda minimálních čtverců) a ověřeny křížovou validací. Bylo dosaženo vysokých korelačních koeficientů (R) kalibrace (tuk 0,998; bílkoviny 0,976; voda 0,994), následně i validace (tuk 0,997; bílkoviny 0,970; voda 0,993) a velmi nízkých směrodatných odchylek kalibrace i validace (SEC, SEP). Z-testem nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi referenčními a predikovanými hodnotami stanovení. Metoda NIRS má dle uveřejněných výsledků vysoký potenciál nahradit drahou a časově náročnou chemickou analýzu složení masa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
361-368
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—