All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087592" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00087592 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of FT NIR spectroscopy in the determination of basic chemical composition of pork and beef meat

  • Original language description

    Our work concerned the determination of basic components of pork and beef meat (fat, protein, moisture content) using FT NIR spectroscopy. The samples were analysed on FT NIR Nicolet Antaris device in reflectance regimen. Referential results from classical analyses have been used for the calibration of the device. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. High correlation coefficients (R) of calibration have been achieved (fat 0.998; protein 0.976; moisture 0.994), and subsequently validation as well (fat 0.997; protein 0.970; moisture 0.993) and very low standard deviations of the calibration and validation (SEC, SEP). No statistically significant differences betweenthe referential and predicted values of determination have been detected in Z-test. According to the published results, the NIRS method has a high potential to replace an expensive and time demanding chemical analysis of meat composition.

  • Czech name

    Využití FT NIR spektroskopie ke stanovení základního chemického složení vepřového a hovězího masa.

  • Czech description

    Naše práce se zabývala stanovením základních složek vepřového a hovězího masa (obsah tuku, bílkoviny a vody) pomocí FT NIR spektroskopie. Vzorky byly analyzovány na přístroji FT NIR Nicolet Antaris v režimu reflektance. Ke kalibraci přístroje byly použity referenční výsledky z klasických analýz. Kalibrační modely byly vytvořeny pomocí PLS algoritmu (metoda minimálních čtverců) a ověřeny křížovou validací. Bylo dosaženo vysokých korelačních koeficientů (R) kalibrace (tuk 0,998; bílkoviny 0,976; voda 0,994), následně i validace (tuk 0,997; bílkoviny 0,970; voda 0,993) a velmi nízkých směrodatných odchylek kalibrace i validace (SEC, SEP). Z-testem nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi referenčními a predikovanými hodnotami stanovení. Metoda NIRS má dle uveřejněných výsledků vysoký potenciál nahradit drahou a časově náročnou chemickou analýzu složení masa.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    51

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    361-368

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database