Application of FT NIR spectroscopy in milk and cheese analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00137053" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00137053 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů
Original language description
Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnoststanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnoc
Czech name
Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů
Czech description
Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnoststanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnoc
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
111
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—