All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of FT NIR spectroscopy in milk and cheese analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00137053" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00137053 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů

  • Original language description

    Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnoststanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnoc

  • Czech name

    Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů

  • Czech description

    Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnoststanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnoc

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    111

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database