All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analysis of goat milk by FT Near Infrared spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107779" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107779 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie

  • Original language description

    Práce se zabývá možností stanovení základních složek kozího mléka (čistých bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy a somatických buněk) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Potébyly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: tuk 0,907, bílkoviny 0,989, kasein 0,890, laktóza 0,981. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z-testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0,05). Z uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek kozího mléka. U kalibračního modelu pro stanovení obsahu somatických buněk byly naměřeny jen nízké hodnoty korelačních koeficientů (pro kalibraci R=0,885; pro validaci R=0,566). Kalibrační model se tedy nehodí pro přesné stanovení obsahu somatických buněk v kozím mléce.

  • Czech name

    Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie

  • Czech description

    Práce se zabývá možností stanovení základních složek kozího mléka (čistých bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy a somatických buněk) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Potébyly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: tuk 0,907, bílkoviny 0,989, kasein 0,890, laktóza 0,981. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z-testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0,05). Z uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek kozího mléka. U kalibračního modelu pro stanovení obsahu somatických buněk byly naměřeny jen nízké hodnoty korelačních koeficientů (pro kalibraci R=0,885; pro validaci R=0,566). Kalibrační model se tedy nehodí pro přesné stanovení obsahu somatických buněk v kozím mléce.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LV

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    103-109

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database