All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analysis of ewe's milk by FT near infrared spectroscopy: measurement of samples on Petri dishes in reflectance mode

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087568" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00087568 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Analysis of ewe's milk by FT near infrared spectroscopy: measurement of samples on Petri dishes in reflectance mode

  • Original language description

    Our work deals with a possibility of determination of basic composition (dry matter, fat, protein, casein, lactose and urea nitrogen) of ewe's milk and colostrum by FT NIR spectroscopy. Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, transferred to Petri dishes and analysed by reference methods and by FT NIR in reflectance mode. The measured area was spaced by a metallic mirror. Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were notfound (p=0.05). Results of calibration for ewe's milk determined the highest correlation coefficients: dry matter 0.983, fat 0.989, true protein 0.997, casein 0.977, lactose 0.980 and urea nitrogen 0.973. The study showed that NIRS method, when samples of milk are measured on Petri dishes, is a useful technique for the prediction of dry matter, fat, protein and casein in ewe's milk.

  • Czech name

    Analýza ovčího mléka

  • Czech description

    Práce se zabývá možností stanovení základních složek ovčího mléka (sušiny, tuku, čistých bílkovin, kaseinu, laktózy a močoviny) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Potébyly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: sušina 0.983, tuk 0.989, čisté bílkoviny 0.997, kasein 0.977, laktóza 0.980 a močovina 0.973. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z - testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0.05). Na základě uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek ovčíhomléka.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    53

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    131-138

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database