Analysis of ewe's milk by FT near infrared spectroscopy: measurement of samples on Petri dishes in reflectance mode
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087568" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00087568 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Analysis of ewe's milk by FT near infrared spectroscopy: measurement of samples on Petri dishes in reflectance mode
Original language description
Our work deals with a possibility of determination of basic composition (dry matter, fat, protein, casein, lactose and urea nitrogen) of ewe's milk and colostrum by FT NIR spectroscopy. Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, transferred to Petri dishes and analysed by reference methods and by FT NIR in reflectance mode. The measured area was spaced by a metallic mirror. Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were notfound (p=0.05). Results of calibration for ewe's milk determined the highest correlation coefficients: dry matter 0.983, fat 0.989, true protein 0.997, casein 0.977, lactose 0.980 and urea nitrogen 0.973. The study showed that NIRS method, when samples of milk are measured on Petri dishes, is a useful technique for the prediction of dry matter, fat, protein and casein in ewe's milk.
Czech name
Analýza ovčího mléka
Czech description
Práce se zabývá možností stanovení základních složek ovčího mléka (sušiny, tuku, čistých bílkovin, kaseinu, laktózy a močoviny) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Potébyly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: sušina 0.983, tuk 0.989, čisté bílkoviny 0.997, kasein 0.977, laktóza 0.980 a močovina 0.973. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z - testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0.05). Na základě uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek ovčíhomléka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
131-138
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—