All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of FT Near Spectroscopy for Determination of True Protein and Casein in Milk.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107775" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107775 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of FT Near Spectroscopy for Determination of True Protein and Casein in Milk.

  • Original language description

    Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. Samples of milk were analysed by FT NIR in reflectance mode with the transflectance cuvette. Thevalues of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein 0.943; cow's casein 0.964; ewe's protein 0.997; ewe's casein 0.977; goat's protein 0.989; goat's casein 0.890; ewe's colostrums protein 0.983. Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. The values of correlation coefficient of validation were as follows: cow's protein 0.923; cow's casein 0.910; ewe's protein 0.994; ewe's casein 0.963; goat's protein 0.972; goat's casein 0.814; ewe's colostrums protein 0.871. NIRs results were compared with reference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and

  • Czech name

    Stanovení čistých bílkovin a kaseinu v mléce pomocí FT NIR spektroskopie.

  • Czech description

    Práce se zabývá využitím FT NIR spektrometrie ke stanovení čistých bílkovin (ČB) a kaseinu (K) v mléce kravském, kozím, ovčím a v ovčím mlezivu. Měření bylo prováděno na přístroji FT NIR Nicolet Antaris v rozsahu vlnových délek od 4000 do 10 000 cm-1 se100 scany a rozlišením 8. Vzorky mléka byly před měřením zahřáté na 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance (technika měřící absorpci záření po odrazu paprsku od povrchu vzorku, který byl umístěn v Petriho misce a měřící prostor vymezen transflektanční kyvetou). Každý vzorek byl proměřen třikrát a pro kalibraci bylo použito průměrné spektrum. Kalibrace byla vyhotovena pomocí PLS metody. Bylo dosaženo vysokých korelačních koeficientů kalibrace: kravské mléko ČB 0,943; K 0,964, ovčí mléko ČB 0,997; K 0,977; kozí mléko ČB 0,989, K 0.890, ovčí mlezivo ČB 0,983. Kalibrace byly ověřeny křížovou validací. Výsledky validačních korelačních koeficientů: kravské mléko ČB 0,923; K

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    284-291

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database