Application of FT Near Spectroscopy for Determination of True Protein and Casein in Milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107775" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107775 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of FT Near Spectroscopy for Determination of True Protein and Casein in Milk.
Original language description
Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. Samples of milk were analysed by FT NIR in reflectance mode with the transflectance cuvette. Thevalues of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein 0.943; cow's casein 0.964; ewe's protein 0.997; ewe's casein 0.977; goat's protein 0.989; goat's casein 0.890; ewe's colostrums protein 0.983. Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. The values of correlation coefficient of validation were as follows: cow's protein 0.923; cow's casein 0.910; ewe's protein 0.994; ewe's casein 0.963; goat's protein 0.972; goat's casein 0.814; ewe's colostrums protein 0.871. NIRs results were compared with reference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and
Czech name
Stanovení čistých bílkovin a kaseinu v mléce pomocí FT NIR spektroskopie.
Czech description
Práce se zabývá využitím FT NIR spektrometrie ke stanovení čistých bílkovin (ČB) a kaseinu (K) v mléce kravském, kozím, ovčím a v ovčím mlezivu. Měření bylo prováděno na přístroji FT NIR Nicolet Antaris v rozsahu vlnových délek od 4000 do 10 000 cm-1 se100 scany a rozlišením 8. Vzorky mléka byly před měřením zahřáté na 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance (technika měřící absorpci záření po odrazu paprsku od povrchu vzorku, který byl umístěn v Petriho misce a měřící prostor vymezen transflektanční kyvetou). Každý vzorek byl proměřen třikrát a pro kalibraci bylo použito průměrné spektrum. Kalibrace byla vyhotovena pomocí PLS metody. Bylo dosaženo vysokých korelačních koeficientů kalibrace: kravské mléko ČB 0,943; K 0,964, ovčí mléko ČB 0,997; K 0,977; kozí mléko ČB 0,989, K 0.890, ovčí mlezivo ČB 0,983. Kalibrace byly ověřeny křížovou validací. Výsledky validačních korelačních koeficientů: kravské mléko ČB 0,923; K
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
284-291
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—