All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of FT NIR Spectroscopy for Determination of Protein and Casein in cow's, ewe's and goat's milk.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00007373" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00007373 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of FT NIR Spectroscopy for Determination of Protein and Casein in cow's, ewe's and goat's milk.

  • Original language description

    Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein (0.943); cow's casein (0.964); ewe's protein (0.997); ewe's casein (0.977); goat's protein (0.989); goat's casein (0.890); ewe's colostrums protein (0.983). Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. NIRs results were compared withreference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk.

  • Czech name

    Stanovení bílkovin v kravském, ovčím a kozím mléce FT NIR spektroskopem.

  • Czech description

    Práce se zabývá možností stanovení obsahu bílkovin a kaseinu u syrového kravského, ovčího a kozího mléka a ovčího mleziva pomocí FT NIR spektroskopů metodou měření pomocí kovového zrcátka v režimu reflektance. Ke kontrole spolehlivosti kalibračního modelu byly použity stejné vzorky a metoda křížové validace. Korelační výsledky pro kalibrační model byly zjištěny: bílkoviny kravské mléko (0,943); bílkoviny ovčí mléko (0,977); bílkoviny ovčí mlezivo (0,983); bílkoviny kozí mléko (0,989); kasein kravské mléko (0,964); kasein ovčí mléko (0,977); kasein kozí mléko (0,890). Nebyl zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi hodnotami naměřenými referenční metodou a hodnotami naměřenými FT NIR spektroskopem.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    PROTEINY 2004

  • ISBN

    80-7157-779-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    80-83

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 10, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article