Application of FT NIR Spectroscopy for Determination of Protein and Casein in cow's, ewe's and goat's milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00007373" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00007373 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of FT NIR Spectroscopy for Determination of Protein and Casein in cow's, ewe's and goat's milk.
Original language description
Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein (0.943); cow's casein (0.964); ewe's protein (0.997); ewe's casein (0.977); goat's protein (0.989); goat's casein (0.890); ewe's colostrums protein (0.983). Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. NIRs results were compared withreference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk.
Czech name
Stanovení bílkovin v kravském, ovčím a kozím mléce FT NIR spektroskopem.
Czech description
Práce se zabývá možností stanovení obsahu bílkovin a kaseinu u syrového kravského, ovčího a kozího mléka a ovčího mleziva pomocí FT NIR spektroskopů metodou měření pomocí kovového zrcátka v režimu reflektance. Ke kontrole spolehlivosti kalibračního modelu byly použity stejné vzorky a metoda křížové validace. Korelační výsledky pro kalibrační model byly zjištěny: bílkoviny kravské mléko (0,943); bílkoviny ovčí mléko (0,977); bílkoviny ovčí mlezivo (0,983); bílkoviny kozí mléko (0,989); kasein kravské mléko (0,964); kasein ovčí mléko (0,977); kasein kozí mléko (0,890). Nebyl zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi hodnotami naměřenými referenční metodou a hodnotami naměřenými FT NIR spektroskopem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
PROTEINY 2004
ISBN
80-7157-779-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
80-83
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 10, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—