Application of FT-NIR to the analysis of goat's milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000063" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000063 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití FT-NIR v analýze kozího mléka
Original language description
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, tukuprosté sušiny, bodu mrznutí, titrační kyselosti a pH u 60 vzorků kozího mléka. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny nazákladě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro bílkovinu byly zjištěny hodnoty R = 0,920 a SEC = 0,094, pro tuk R = 0,951 a SEC = 0,124, pro laktózu R = 0,997 a SEC = 0,011, pro sušinu R = 0,940 a SEC = 0,260, pro tukuprostou sušinu R = 0,873 a SEC = 0,159, pro bod mrznutí R = 0,935 a SEC = 0,003, pro titrační kyselost R = 0,952 a SEC = 0,295 a pro pH R = 0,835 a SEC = 0,057. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze st
Czech name
Využití FT-NIR v analýze kozího mléka
Czech description
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, tukuprosté sušiny, bodu mrznutí, titrační kyselosti a pH u 60 vzorků kozího mléka. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny nazákladě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro bílkovinu byly zjištěny hodnoty R = 0,920 a SEC = 0,094, pro tuk R = 0,951 a SEC = 0,124, pro laktózu R = 0,997 a SEC = 0,011, pro sušinu R = 0,940 a SEC = 0,260, pro tukuprostou sušinu R = 0,873 a SEC = 0,159, pro bod mrznutí R = 0,935 a SEC = 0,003, pro titrační kyselost R = 0,952 a SEC = 0,295 a pro pH R = 0,835 a SEC = 0,057. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze st
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník I. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnost a kvalita surovín a potravín
ISBN
80-8069-614-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
62-66
Publisher name
SPU Nitra
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Nov 10, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—