All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of FT-NIR to the analysis of goat's milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000063" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000063 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití FT-NIR v analýze kozího mléka

  • Original language description

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, tukuprosté sušiny, bodu mrznutí, titrační kyselosti a pH u 60 vzorků kozího mléka. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny nazákladě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro bílkovinu byly zjištěny hodnoty R = 0,920 a SEC = 0,094, pro tuk R = 0,951 a SEC = 0,124, pro laktózu R = 0,997 a SEC = 0,011, pro sušinu R = 0,940 a SEC = 0,260, pro tukuprostou sušinu R = 0,873 a SEC = 0,159, pro bod mrznutí R = 0,935 a SEC = 0,003, pro titrační kyselost R = 0,952 a SEC = 0,295 a pro pH R = 0,835 a SEC = 0,057. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze st

  • Czech name

    Využití FT-NIR v analýze kozího mléka

  • Czech description

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, tukuprosté sušiny, bodu mrznutí, titrační kyselosti a pH u 60 vzorků kozího mléka. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny nazákladě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro bílkovinu byly zjištěny hodnoty R = 0,920 a SEC = 0,094, pro tuk R = 0,951 a SEC = 0,124, pro laktózu R = 0,997 a SEC = 0,011, pro sušinu R = 0,940 a SEC = 0,260, pro tukuprostou sušinu R = 0,873 a SEC = 0,159, pro bod mrznutí R = 0,935 a SEC = 0,003, pro titrační kyselost R = 0,952 a SEC = 0,295 a pro pH R = 0,835 a SEC = 0,057. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze st

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník I. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnost a kvalita surovín a potravín

  • ISBN

    80-8069-614-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    62-66

  • Publisher name

    SPU Nitra

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Nov 10, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article