Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000925 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.
Original language description
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu tuku, laktózy, sušiny a tukuprosté sušiny v pasterovaném mléce. Ke kalibraci bylo použito celkem 65 vzorků mléka o různé tučnosti (plnotučné, odstředěné a polotučné). Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro tuk byly zjištěny R = 0,995 a SEC = 0,078, pro laktózu R = 0,851 a SEC = 0,050, pro sušinu R = 0,933 a SEC = 0,234 a protukuprostou sušinu R = 0,856 a SEC = 0,133. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze studie vyplývá, že FT-NIR spektroskopie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek pasterované
Czech name
Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.
Czech description
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu tuku, laktózy, sušiny a tukuprosté sušiny v pasterovaném mléce. Ke kalibraci bylo použito celkem 65 vzorků mléka o různé tučnosti (plnotučné, odstředěné a polotučné). Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro tuk byly zjištěny R = 0,995 a SEC = 0,078, pro laktózu R = 0,851 a SEC = 0,050, pro sušinu R = 0,933 a SEC = 0,234 a protukuprostou sušinu R = 0,856 a SEC = 0,133. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze studie vyplývá, že FT-NIR spektroskopie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek pasterované
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník Mléko a sýry 2006
ISBN
80-7080-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
158-161
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—