All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000925 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.

  • Original language description

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu tuku, laktózy, sušiny a tukuprosté sušiny v pasterovaném mléce. Ke kalibraci bylo použito celkem 65 vzorků mléka o různé tučnosti (plnotučné, odstředěné a polotučné). Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro tuk byly zjištěny R = 0,995 a SEC = 0,078, pro laktózu R = 0,851 a SEC = 0,050, pro sušinu R = 0,933 a SEC = 0,234 a protukuprostou sušinu R = 0,856 a SEC = 0,133. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze studie vyplývá, že FT-NIR spektroskopie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek pasterované

  • Czech name

    Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.

  • Czech description

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu tuku, laktózy, sušiny a tukuprosté sušiny v pasterovaném mléce. Ke kalibraci bylo použito celkem 65 vzorků mléka o různé tučnosti (plnotučné, odstředěné a polotučné). Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro tuk byly zjištěny R = 0,995 a SEC = 0,078, pro laktózu R = 0,851 a SEC = 0,050, pro sušinu R = 0,933 a SEC = 0,234 a protukuprostou sušinu R = 0,856 a SEC = 0,133. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze studie vyplývá, že FT-NIR spektroskopie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek pasterované

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník Mléko a sýry 2006

  • ISBN

    80-7080-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    158-161

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article