Assesment of dry matter of meat, eggs and milk by NIR spectroscopy technique
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107630" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107630 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie
Original language description
Znalost sušiny různých potravinářských surovin je významným předpokladem pro jejich skladování nebo další zpracování. Avšak metody pro stanovení sušiny jsou zpravidla velmi časově náročné. NIR spektroskopie, díky své rychlosti, může tyto časově náročné metody nahradit. Měření probíhá přibližně jednu minutu a při jednom proměření vzorku lze zjistit kromě sušiny i několik dalších parametrů najednou. V naší studii jsme se zaměřili na využití NIR spektroskopie pro stanovení sušiny hovězího a vepřového masa,vaječných žloutků a syrového kravského mléka. Vzorky byly proměřeny FT-NIR spektrometrem Antaris Avatar ve vlnové délce 800-2500 nm na integrační sféře (technika reflektance). Referenční hodnoty výše uvedených surovin byly získány dle příslušných norem(ČSN). Následně byly pomocí PLS algoritmu vytvořeny kalibrační modely.Byly zjištěny následné korelační koeficienty a směrodatné odchylky kalibrace pro sušinu masa (g.kg-1): R = 0.997, SEC = 10.8, vaječného žloutku (%): R = 0.993, SEC = 0.
Czech name
Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie
Czech description
Znalost sušiny různých potravinářských surovin je významným předpokladem pro jejich skladování nebo další zpracování. Avšak metody pro stanovení sušiny jsou zpravidla velmi časově náročné. NIR spektroskopie, díky své rychlosti, může tyto časově náročné metody nahradit. Měření probíhá přibližně jednu minutu a při jednom proměření vzorku lze zjistit kromě sušiny i několik dalších parametrů najednou. V naší studii jsme se zaměřili na využití NIR spektroskopie pro stanovení sušiny hovězího a vepřového masa,vaječných žloutků a syrového kravského mléka. Vzorky byly proměřeny FT-NIR spektrometrem Antaris Avatar ve vlnové délce 800-2500 nm na integrační sféře (technika reflektance). Referenční hodnoty výše uvedených surovin byly získány dle příslušných norem(ČSN). Následně byly pomocí PLS algoritmu vytvořeny kalibrační modely.Byly zjištěny následné korelační koeficienty a směrodatné odchylky kalibrace pro sušinu masa (g.kg-1): R = 0.997, SEC = 10.8, vaječného žloutku (%): R = 0.993, SEC = 0.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
V. vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
978-80-8069-874-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
74-74
Publisher name
SPU Nitra
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra, SR
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—