All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assesment of dry matter of meat, eggs and milk by NIR spectroscopy technique

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107630" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107630 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie

  • Original language description

    Znalost sušiny různých potravinářských surovin je významným předpokladem pro jejich skladování nebo další zpracování. Avšak metody pro stanovení sušiny jsou zpravidla velmi časově náročné. NIR spektroskopie, díky své rychlosti, může tyto časově náročné metody nahradit. Měření probíhá přibližně jednu minutu a při jednom proměření vzorku lze zjistit kromě sušiny i několik dalších parametrů najednou. V naší studii jsme se zaměřili na využití NIR spektroskopie pro stanovení sušiny hovězího a vepřového masa,vaječných žloutků a syrového kravského mléka. Vzorky byly proměřeny FT-NIR spektrometrem Antaris Avatar ve vlnové délce 800-2500 nm na integrační sféře (technika reflektance). Referenční hodnoty výše uvedených surovin byly získány dle příslušných norem(ČSN). Následně byly pomocí PLS algoritmu vytvořeny kalibrační modely.Byly zjištěny následné korelační koeficienty a směrodatné odchylky kalibrace pro sušinu masa (g.kg-1): R = 0.997, SEC = 10.8, vaječného žloutku (%): R = 0.993, SEC = 0.

  • Czech name

    Stanovení sušiny masa, vajec a mléka technikou NIR spektroskopie

  • Czech description

    Znalost sušiny různých potravinářských surovin je významným předpokladem pro jejich skladování nebo další zpracování. Avšak metody pro stanovení sušiny jsou zpravidla velmi časově náročné. NIR spektroskopie, díky své rychlosti, může tyto časově náročné metody nahradit. Měření probíhá přibližně jednu minutu a při jednom proměření vzorku lze zjistit kromě sušiny i několik dalších parametrů najednou. V naší studii jsme se zaměřili na využití NIR spektroskopie pro stanovení sušiny hovězího a vepřového masa,vaječných žloutků a syrového kravského mléka. Vzorky byly proměřeny FT-NIR spektrometrem Antaris Avatar ve vlnové délce 800-2500 nm na integrační sféře (technika reflektance). Referenční hodnoty výše uvedených surovin byly získány dle příslušných norem(ČSN). Následně byly pomocí PLS algoritmu vytvořeny kalibrační modely.Byly zjištěny následné korelační koeficienty a směrodatné odchylky kalibrace pro sušinu masa (g.kg-1): R = 0.997, SEC = 10.8, vaječného žloutku (%): R = 0.993, SEC = 0.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    V. vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-8069-874-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    74-74

  • Publisher name

    SPU Nitra

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra, SR

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article