All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutrition quality of young parts of barley plants for the development of "green" dietary adjuvants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00094989" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00094989 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Nutrition quality of young parts of barley plants for the development of "green" dietary adjuvants

  • Original language description

    Today the quality foods are highly demanded. Contents of nutrients and also bioactive substances belong to the current criteria as due to a modern lifestyle their deficit in the human population begins to be manifested in a form of civilization diseases.Effective natural antioxidants that are part of our diet are vitamin C, vitamin E, enzyme catalase and a large group of substances summarily denoted as polyphenols which only recently have got into the forefront of speculations about possible antioxidation therapy. These are substances ubiquitous in the plant kingdom and they are the most widespread compounds with reduction effects in our diet, presumably they have a greater effect than antioxidation enzymes. Enzyme catalase belongs to a group of oxidoreductases. In the organism they protect cells against the toxic effect of a higher concentration of hydrogen peroxide that is produced in peroxizomes by oxidases of beta-oxidation of fatty acids and glyoxalate cycle, by cleaving to water

  • Czech name

    Nutriční kvalita mladých částí ječmene pro vývoj .......

  • Czech description

    Na kvalitu potravin jsou kladeny stále vyšší nároky. Současnými kritérii není jen obsah živin, ale v poslední době i obsah bioaktivních látek, neboť vlivem dnešního životního stylu se u lidské populace začal projevovat jejich deficit v podobě civilizačních onemocnění. Mezi účinné přírodní antioxidanty, které jsou součástí naší potravy, patří vitamin C, vitamin E, enzym katalasa a velká skupina látek označovaných souhrnně jako polyfenoly, které se do popředí úvah o možné antioxidační terapii dostávají teprve v posledních letech. Jsou to látky ubikvitární v rostlinné říši a jsou nejrozšířenějšími sloučeninami s redukčními účinky v naší stravě a uvádí se, že mají větší účinek než antioxidační enzymy. Enzym katalasa patří do skupiny oxidoreduktáz. V organismu chrání buňky před toxickým vlivem vyšší koncentrace peroxidu vodíku, produkovaného v peroxizomech oxidasami beta-oxidace mastných kyselina a glyoxalátového cyklu, štěpením na vodu a kyslík. Příznivý vliv na lidský organismus má také c

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Research on nutritional quality of young parts of plants of agricultural crops to develop "green" food supplements and curative cosmetics.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis

  • ISBN

    80-7194-855-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    130-131

  • Publisher name

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Univerzita Pardubice

  • Event date

    Sep 10, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article