Breeding of barley for specific food use
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098941 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/06:#0000169 RIV/46904841:_____/06:#0000169
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití
Original language description
Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu -- amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. "waxy" ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů (inzerčně-deleční polymorfismus ve Waxy lokusu, stanovený pomocí PCR), detekujících mutantní změny v expresi klíčovéhoenzymu škrobového metabolismu - granule-bound starch synthase I (GBSS I). Nakřížením odlišných donorů genu waxy a produktivních rodičovských odrůd je indukována variabilita ve výnosu zrna i dalších morfologických a biologických znacích,
Czech name
Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití
Czech description
Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu -- amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. "waxy" ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů (inzerčně-deleční polymorfismus ve Waxy lokusu, stanovený pomocí PCR), detekujících mutantní změny v expresi klíčovéhoenzymu škrobového metabolismu - granule-bound starch synthase I (GBSS I). Nakřížením odlišných donorů genu waxy a produktivních rodičovských odrůd je indukována variabilita ve výnosu zrna i dalších morfologických a biologických znacích,
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-86908-03-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
249-255
Publisher name
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—