All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Breeding of barley for specific food use

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098941 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/25328859:_____/06:#0000169 RIV/46904841:_____/06:#0000169

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití

  • Original language description

    Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu -- amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. "waxy" ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů (inzerčně-deleční polymorfismus ve Waxy lokusu, stanovený pomocí PCR), detekujících mutantní změny v expresi klíčovéhoenzymu škrobového metabolismu - granule-bound starch synthase I (GBSS I). Nakřížením odlišných donorů genu waxy a produktivních rodičovských odrůd je indukována variabilita ve výnosu zrna i dalších morfologických a biologických znacích,

  • Czech name

    Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití

  • Czech description

    Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu -- amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. "waxy" ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů (inzerčně-deleční polymorfismus ve Waxy lokusu, stanovený pomocí PCR), detekujících mutantní změny v expresi klíčovéhoenzymu škrobového metabolismu - granule-bound starch synthase I (GBSS I). Nakřížením odlišných donorů genu waxy a produktivních rodičovských odrůd je indukována variabilita ve výnosu zrna i dalších morfologických a biologických znacích,

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-86908-03-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    249-255

  • Publisher name

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2006

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article