All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Screening of selected starter cultures for the presence of DNA sequences coding for tyrosine decarboxylase

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00100481" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00100481 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Skríning vybraných startovacích bakteriálních kultur na přítomnost sekvencí kodujících dekarboxylázu tyrosinu

  • Original language description

    Biogenní aminy jsou toxické nízkomolekulární organické bazické sloučeniny, které v potravinách nejčastěji vznikají dekarboxylací aminokyselin působením mikrobiálních enzymů. Tvorba biogenních aminů v potravinách závisí na přítomnosti volných aminokyselina mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou. Takovými mikroorganismy mohou být i zástupci startovacích kultur, používaných při výrobě fermentovaných potravin živočišného původu. Moderní metody molekulární biologie umožňují včasné odhalení potenciálních producentů biogenních aminů detekcí specifické DNA sekvence kodující příslušný mikrobiální enzym účastnící se jejich tvorby. Pro analýzu bylo vybráno sedm v praxi hojně používaných směsných startovacích kultur. Z kultur byla izolována celková DNA, která byla podrobena analýze na přítomnost specifických DNA sekvencí kódujících tyrosindekarboxylázu. Pro skríning startovacích kultur byla použita metoda polymerázové řetězové reakce (PCR), která umožňuje rychlou, velmi citlivou a specificko

  • Czech name

    Skríning vybraných startovacích bakteriálních kultur na přítomnost sekvencí kodujících dekarboxylázu tyrosinu

  • Czech description

    Biogenní aminy jsou toxické nízkomolekulární organické bazické sloučeniny, které v potravinách nejčastěji vznikají dekarboxylací aminokyselin působením mikrobiálních enzymů. Tvorba biogenních aminů v potravinách závisí na přítomnosti volných aminokyselina mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou. Takovými mikroorganismy mohou být i zástupci startovacích kultur, používaných při výrobě fermentovaných potravin živočišného původu. Moderní metody molekulární biologie umožňují včasné odhalení potenciálních producentů biogenních aminů detekcí specifické DNA sekvence kodující příslušný mikrobiální enzym účastnící se jejich tvorby. Pro analýzu bylo vybráno sedm v praxi hojně používaných směsných startovacích kultur. Z kultur byla izolována celková DNA, která byla podrobena analýze na přítomnost specifických DNA sekvencí kódujících tyrosindekarboxylázu. Pro skríning startovacích kultur byla použita metoda polymerázové řetězové reakce (PCR), která umožňuje rychlou, velmi citlivou a specificko

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    7-11

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database