Analysis of the chosen factors affecting the color of young beef meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108180" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108180 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu
Original language description
Barva masa je prvním senzorickým znakem, kterým maso upoutává zájem zákazníka. Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu 48 hodin po porážce. Těmito sledovanými vlivy byly: věk telete, živá hmotnost, hmotnostjatečně upraveného těla a pH 48 h post mortem (p.m.). Objektem sledování bylo 10 býčků Holštýnského plemene. Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) kolísala v rozmezí 133 kg a 162 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byl nalezen statisticky vysoce průkazný (P<0,01) vztah mezi věkem býčků před porážkou (r= 0,81) a světlostí masa, dále průkazné korelace (P<0,05) mezi živou hmotností (r=-0,71), hmotností JUT (r= 0,69), hodnotou pH 48 (r=-0,65) a světlostímasa. Z výše uvedeného je patrné, že chovatel je schopen v určitém rozsahu regulovat barvu masa u mladých býčků.
Czech name
Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu
Czech description
Barva masa je prvním senzorickým znakem, kterým maso upoutává zájem zákazníka. Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu 48 hodin po porážce. Těmito sledovanými vlivy byly: věk telete, živá hmotnost, hmotnostjatečně upraveného těla a pH 48 h post mortem (p.m.). Objektem sledování bylo 10 býčků Holštýnského plemene. Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) kolísala v rozmezí 133 kg a 162 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byl nalezen statisticky vysoce průkazný (P<0,01) vztah mezi věkem býčků před porážkou (r= 0,81) a světlostí masa, dále průkazné korelace (P<0,05) mezi živou hmotností (r=-0,71), hmotností JUT (r= 0,69), hodnotou pH 48 (r=-0,65) a světlostímasa. Z výše uvedeného je patrné, že chovatel je schopen v určitém rozsahu regulovat barvu masa u mladých býčků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Den masa 2007
ISBN
978-80-213-1645-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
88-91
Publisher name
ČZU Praha
Place of publication
Praha
Event location
ČZU Praha
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—