All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analysis of the chosen factors affecting the color of young beef meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108180" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108180 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu

  • Original language description

    Barva masa je prvním senzorickým znakem, kterým maso upoutává zájem zákazníka. Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu 48 hodin po porážce. Těmito sledovanými vlivy byly: věk telete, živá hmotnost, hmotnostjatečně upraveného těla a pH 48 h post mortem (p.m.). Objektem sledování bylo 10 býčků Holštýnského plemene. Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) kolísala v rozmezí 133 kg a 162 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byl nalezen statisticky vysoce průkazný (P<0,01) vztah mezi věkem býčků před porážkou (r= 0,81) a světlostí masa, dále průkazné korelace (P<0,05) mezi živou hmotností (r=-0,71), hmotností JUT (r= 0,69), hodnotou pH 48 (r=-0,65) a světlostímasa. Z výše uvedeného je patrné, že chovatel je schopen v určitém rozsahu regulovat barvu masa u mladých býčků.

  • Czech name

    Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu

  • Czech description

    Barva masa je prvním senzorickým znakem, kterým maso upoutává zájem zákazníka. Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu 48 hodin po porážce. Těmito sledovanými vlivy byly: věk telete, živá hmotnost, hmotnostjatečně upraveného těla a pH 48 h post mortem (p.m.). Objektem sledování bylo 10 býčků Holštýnského plemene. Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) kolísala v rozmezí 133 kg a 162 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byl nalezen statisticky vysoce průkazný (P<0,01) vztah mezi věkem býčků před porážkou (r= 0,81) a světlostí masa, dále průkazné korelace (P<0,05) mezi živou hmotností (r=-0,71), hmotností JUT (r= 0,69), hodnotou pH 48 (r=-0,65) a světlostímasa. Z výše uvedeného je patrné, že chovatel je schopen v určitém rozsahu regulovat barvu masa u mladých býčků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Den masa 2007

  • ISBN

    978-80-213-1645-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    88-91

  • Publisher name

    ČZU Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    ČZU Praha

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article