Evaluation of beef technological quality and colour of Czech fleckvieh bulls
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911820" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911820 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vyhodnocení technologické kvality a barvy masa býků českého strakatého plemene skotu
Original language description
Cílem práce bylo zjistit technologickou kvalitu a barvu masa býků českého strakatého plemene. Do pokusu bylo vybráno 136 býků. Vybrané ukazatele technologické kvality (vaznost vody, hodnota pH, plocha Musculus longissimus thoracis (MLT) a síla vlákna) a parametry barvy masa byly sledovány v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti jatečně upraveného těla a hladině netto přírůstku. Plocha MLT, síla svalových vláken, obsah pigmentů a podíl červeného spektra signifikantně (p < 0,01) vzrůstal v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti JUT a hladině netto přírůstku. Hodnota pH48 se signifikantně (p < 0,01) snižovala v závislosti na porážkovém věku a hmotnosti JUT. Vaznost, parametr světlosti L* a podíl žlutého spektra b* nebyly ovlivněny zvolenými faktory.
Czech name
Vyhodnocení technologické kvality a barvy masa býků českého strakatého plemene skotu
Czech description
Cílem práce bylo zjistit technologickou kvalitu a barvu masa býků českého strakatého plemene. Do pokusu bylo vybráno 136 býků. Vybrané ukazatele technologické kvality (vaznost vody, hodnota pH, plocha Musculus longissimus thoracis (MLT) a síla vlákna) a parametry barvy masa byly sledovány v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti jatečně upraveného těla a hladině netto přírůstku. Plocha MLT, síla svalových vláken, obsah pigmentů a podíl červeného spektra signifikantně (p < 0,01) vzrůstal v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti JUT a hladině netto přírůstku. Hodnota pH48 se signifikantně (p < 0,01) snižovala v závislosti na porážkovém věku a hmotnosti JUT. Vaznost, parametr světlosti L* a podíl žlutého spektra b* nebyly ovlivněny zvolenými faktory.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
38-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—