Potential of grain hardness of barley (Hordeum vulgare L.) as a selection trait in breeding programme
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108186" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108186 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Potential of grain hardness of barley (Hordeum vulgare L.) as a selection trait in breeding programme
Original language description
The study presents the results of research on the use of barley caryopses hardness for prediction of the malting quality. Grain hardness was determined by three methods: Particle size index (PSI), hardness according to Brabender (BRA) and grain milling energy (GME). The correlations among methods for determining the kernel hardness were estimated as well among selected technological traits of barley and malt and kernel hardness. Significant correlations were found among PSI values and Final attenuationof laboratory wort from malt (0.73*) a Glycidic extract (0.70*). Values of kernel hardness measured by BRA significantly correlated with Final attenuation of laboratory wort from malt (-0.80*) and Soluble nitrogen of malt (0.64*). Grain milling energy values were statistically significant correlated with Nitrogen content in malt (0.64*). The preliminary results confirmed the possibility to use kernel hardness for prediction of some malting quality traits. Further studies will be done on
Czech name
Potenciál tvrdosti zrna ječmene (Hordeum vulgare L.) jako selekčního znaku v procesu šlechtění
Czech description
Přesné stanovení kvality ječmene mikrosladováním je pro šlechtitelskou selekci nákladné, a proto jsou hledány vhodné levné metody odhadu kvality. Cílem bylo zjistit, zdali je možné podle úrovně tvrdosti obilek ječmene selektovat na sladovnickou kvalitu.Byly analyzovány vzorky obilek souboru deseti odrůd ječmene. Tvrdost obilek byla stanovena metodami PSI (Particle size index), tvrdostí dle Brabendera (BRA) a metodou stanovení energie potřebné k mletí vzorku (GME). Vzorky byly následně mikrosladovány au sladů byly stanoveny vybrané technologické parametry. Byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi odrůdami v úrovni tvrdosti. Byly stanoveny korelace mezi úrovní tvrdosti a vybranými technologickými parametry ječmene a sladu. Hodnoty PSI byly v průkazné korelaci s dosažitelným stupněm prokvašení (0.73*) a glycidovým extraktem (0.70*). Hodnoty BRA byly v průkazné korelace s dosažitelným stupněm prokvašení (-0.80*) a obsahem rozpustného dusíku ve sladu (0.64*). Hodnoty GME byly ve vý
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LV
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
99-104
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—