The evaluation of barley grain hardness measured by Do-Corder, as a malting quality parameter
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114096" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114096 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti hodnocení tvrdosti zrna ječmene přístrojem Do-Corder, jako parametru sladové kvality
Original language description
V dnešní době jsou hledány rychlé, levné, avšak dostatečně přesné metody odhadu kvality zrna ječmene. Jednou z těchto metod je i stanovení tvrdosti dle Brabendera. Cílem bylo porovnat odlišné metody vyhodnocení grafických výstupů z Brabenderova farinografu a vybrat následně ten nejoptimálnější pro rutinní laboratorní práci. Byly analyzovány vzorky 12 odrůd vždy ze tří lokalit ze tří sklizňových ročníků. Souběžně byly u vzorků stanoveny vybrané kvalitativní parametry ječmene a sladu. Byly vybrány tři způsoby možného hodnocení grafických výstupů. Byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi odrůdami v úrovni tvrdosti vyhodnocené všemi metodami. Pro každou metodu vyhodnocení byly stanoveny korelace mezi úrovní tvrdosti a vybranými technologickými parametry ječmene a sladu. U metod stanovení plochy pod křivkou výpočtem ze specifické hmotnosti papíru a planimetricky bylo zřetelné rozdělení odrůd dle sladovnické jakosti. U vyjádření tvrdosti pomocí maximální hodnoty křivky tento trend zji
Czech name
Možnosti hodnocení tvrdosti zrna ječmene přístrojem Do-Corder, jako parametru sladové kvality
Czech description
V dnešní době jsou hledány rychlé, levné, avšak dostatečně přesné metody odhadu kvality zrna ječmene. Jednou z těchto metod je i stanovení tvrdosti dle Brabendera. Cílem bylo porovnat odlišné metody vyhodnocení grafických výstupů z Brabenderova farinografu a vybrat následně ten nejoptimálnější pro rutinní laboratorní práci. Byly analyzovány vzorky 12 odrůd vždy ze tří lokalit ze tří sklizňových ročníků. Souběžně byly u vzorků stanoveny vybrané kvalitativní parametry ječmene a sladu. Byly vybrány tři způsoby možného hodnocení grafických výstupů. Byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi odrůdami v úrovni tvrdosti vyhodnocené všemi metodami. Pro každou metodu vyhodnocení byly stanoveny korelace mezi úrovní tvrdosti a vybranými technologickými parametry ječmene a sladu. U metod stanovení plochy pod křivkou výpočtem ze specifické hmotnosti papíru a planimetricky bylo zřetelné rozdělení odrůd dle sladovnické jakosti. U vyjádření tvrdosti pomocí maximální hodnoty křivky tento trend zji
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LV
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
197-204
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—