All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Green mass of barley as a source some nutritional substance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111510" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111510 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Green mass of barley as a source some nutritional substance

  • Original language description

    We determined the biomass of spring barley (Malz, KM 1910, Sebastian) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ). Barley green mass was analyzed for the contents of vitamin C and E, total polyphenols, phenolic compounds, folate, proteins, the activity of catalase and superoxide dismutase was also determined. The highest activity of superoxide dismutase (SOD) was determined in the variety Sebastian. Higher mean SOD activity was determined in the locality Žabčice versus the locality Kroměříž. Higher vitamin E activity was calculated in the samples of green biomass grown in Kroměříž. The mean vitamin E activity was the highest in the growing phase DC29. The contents of vitamin C, total polyphenols, and ferulic acid decreased with the age of barley plants. A suitable growing phase for biomass harvest is DC29; in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected. The influence of the variety has not been proved undeniably. The yie

  • Czech name

    Zelená hmota ječmene jako zdroj nutričních látek

  • Czech description

    Byla analyzována biomasa jarního ječmene (Malz, KM 1910, Sebastian)ve dvou růstových fázích (DC29, DC31)ze dvou lokalit (Žabčice, Kroměříž). V zeleném materiálu byl stanoven vitamin C, vitamin E, polyfenoly, foláty, proteiny, activita katalasy (CAT)a superoxiddismutasy (SOD). Nejvyšší aktivita SOD byla zjištěna u odrůdy Sebastian. Obsah vitamínu C, celkových polyfenolů a kyseliny ferulové se snižoval se stářím rostlin. Vhodná růstová fáze pro sklizeň biomasy je DC 29; v této fázi byla také detekována nejvyšší aktivita antioxidantů. Výnos vyrobeného džusu ze zmrazeného materiálu odrůdy Sebastian (DC31, Žabčice) byl 68 %. Džus byl konzervován fluidním sušením, mražením a lyofilním sušením. Pro obsah folátů, celkových polyfenolů a antioxidační aktivitu byla vhodnější konzervační úprava zmražením.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamins 2007- Nutrition and Diagnostics

  • ISBN

    978-80-7194-937-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    42-43

  • Publisher name

  • Place of publication

    Univerzita Pardubice

  • Event location

    Czech University of Agriculture, Prague

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article