Green mass of barley as a source some nutritional substance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111510" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111510 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Green mass of barley as a source some nutritional substance
Original language description
We determined the biomass of spring barley (Malz, KM 1910, Sebastian) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ). Barley green mass was analyzed for the contents of vitamin C and E, total polyphenols, phenolic compounds, folate, proteins, the activity of catalase and superoxide dismutase was also determined. The highest activity of superoxide dismutase (SOD) was determined in the variety Sebastian. Higher mean SOD activity was determined in the locality Žabčice versus the locality Kroměříž. Higher vitamin E activity was calculated in the samples of green biomass grown in Kroměříž. The mean vitamin E activity was the highest in the growing phase DC29. The contents of vitamin C, total polyphenols, and ferulic acid decreased with the age of barley plants. A suitable growing phase for biomass harvest is DC29; in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected. The influence of the variety has not been proved undeniably. The yie
Czech name
Zelená hmota ječmene jako zdroj nutričních látek
Czech description
Byla analyzována biomasa jarního ječmene (Malz, KM 1910, Sebastian)ve dvou růstových fázích (DC29, DC31)ze dvou lokalit (Žabčice, Kroměříž). V zeleném materiálu byl stanoven vitamin C, vitamin E, polyfenoly, foláty, proteiny, activita katalasy (CAT)a superoxiddismutasy (SOD). Nejvyšší aktivita SOD byla zjištěna u odrůdy Sebastian. Obsah vitamínu C, celkových polyfenolů a kyseliny ferulové se snižoval se stářím rostlin. Vhodná růstová fáze pro sklizeň biomasy je DC 29; v této fázi byla také detekována nejvyšší aktivita antioxidantů. Výnos vyrobeného džusu ze zmrazeného materiálu odrůdy Sebastian (DC31, Žabčice) byl 68 %. Džus byl konzervován fluidním sušením, mražením a lyofilním sušením. Pro obsah folátů, celkových polyfenolů a antioxidační aktivitu byla vhodnější konzervační úprava zmražením.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamins 2007- Nutrition and Diagnostics
ISBN
978-80-7194-937-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
42-43
Publisher name
—
Place of publication
Univerzita Pardubice
Event location
Czech University of Agriculture, Prague
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—