Alternate use of barley in food industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124154" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124154 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Alternativní uplatnění ječmene v potravinářství
Original language description
V průběhu tří let (2005-2007) byly zakládány polní pokusy s omezenými chemickými vstupy po jarní pšenici na ŠP MZLU v Žabčicích, kde byly pěstovány tři genotypy ječmene jarního (KM 1910, Malz, Sebastian) pro odběr vzorků zelené biomasy ve dvou růstovýchfázích (DC29, DC31). V zelené biomase byla sledována aktivita enzymu superoxiddismutasy (SOD) a vitamínu E, obsah celkových tokolů a izomery tokoferolu (alfa, beta, gama, delta). Nejvyšší aktivita vitamínu E (73,06 mg.kg-1 suš.) a SOD (486 U.g-1 suš.) byla zjištěna u odrůdy Sebastian. První odběr (DC29) byl významně bohatší na aktivitu vitaminu E, SOD i na obsah všech tokolů (kromě delta-tokoferolu) oproti odběru druhému (DC31). V roce 2007 byla stanovena významně nižší aktivita vitaminu E, obsah celkových i jednotlivých tokolů, ale nejvyšší aktivita SOD oproti rokům 2005 a 2006.
Czech name
Alternativní uplatnění ječmene v potravinářství
Czech description
V průběhu tří let (2005-2007) byly zakládány polní pokusy s omezenými chemickými vstupy po jarní pšenici na ŠP MZLU v Žabčicích, kde byly pěstovány tři genotypy ječmene jarního (KM 1910, Malz, Sebastian) pro odběr vzorků zelené biomasy ve dvou růstovýchfázích (DC29, DC31). V zelené biomase byla sledována aktivita enzymu superoxiddismutasy (SOD) a vitamínu E, obsah celkových tokolů a izomery tokoferolu (alfa, beta, gama, delta). Nejvyšší aktivita vitamínu E (73,06 mg.kg-1 suš.) a SOD (486 U.g-1 suš.) byla zjištěna u odrůdy Sebastian. První odběr (DC29) byl významně bohatší na aktivitu vitaminu E, SOD i na obsah všech tokolů (kromě delta-tokoferolu) oproti odběru druhému (DC31). V roce 2007 byla stanovena významně nižší aktivita vitaminu E, obsah celkových i jednotlivých tokolů, ale nejvyšší aktivita SOD oproti rokům 2005 a 2006.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Research on nutritional quality of young parts of plants of agricultural crops to develop "green" food supplements and curative cosmetics.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MZLU pěstitelům, sborník odborných příspěvků
ISBN
978-80-7375-187-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Žabčice
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—