The green matter usage of spring barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108518" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108518 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití zelené biomasy ječmene jarního
Original language description
Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnotySOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek.
Czech name
Využití zelené biomasy ječmene jarního
Czech description
Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnotySOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Research on nutritional quality of young parts of plants of agricultural crops to develop "green" food supplements and curative cosmetics.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MZLU pěstitelům 2007
ISBN
978-80-7375-058-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
28-31
Publisher name
—
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—