Effect of ethylene and CO2 on activity alfa-amylase and on malt quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00115444" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00115444 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv etylenu a kysličníku uhličitého na aktivitu alfa-amylázy v klíčících obilkách ječmene jarního a jakost sladu
Original language description
Odrůda Jersey poskytla slady s vyšší aktivitou alfa-amylázy než odrůda Tolar. Zjištění je v souladu s charakterem odrůd sladovnického ječmene a odpovídá tomu, že odrůda Jersey má vyšší hodnotu USJ a má celkově vyšší enzymatický potenciál. Nejnižší výtěžnost a nejvyšší aktivitu alfa-amylázy poskytly slady z variant s trvalým větráním (sorbent oxidu uhličitého i varianta s oběma sorbenty). Nejvyšší modifikaci měla opět odrůda Jersey v prostředí bez oxidu uhličitého, které zvyšuje současně i homogenitu klíčení ve var. při dlouhém máčení obilek. Obdobné poznatky byly získány i v pokusu se zvýšenou koncentrací exogenního etylenu. U Tolaru byla nejvyšší aktivita alfa-amylázy získána ve var.s dlouhým máčením v prostředí bez CO2, ale ani zvýšená koncentrace etylenu, a naopak ani jeho sorpce sledované sladovnické parametry jakosti výrazně neovlivnila. Vztah výtěžnosti sladování a aktivity alfa-amylázy byl nepřímo úměrný. Aktivita alfa-amylázy, modifikace a homogenita sladu byla statisticky význ
Czech name
Vliv etylenu a kysličníku uhličitého na aktivitu alfa-amylázy v klíčících obilkách ječmene jarního a jakost sladu
Czech description
Odrůda Jersey poskytla slady s vyšší aktivitou alfa-amylázy než odrůda Tolar. Zjištění je v souladu s charakterem odrůd sladovnického ječmene a odpovídá tomu, že odrůda Jersey má vyšší hodnotu USJ a má celkově vyšší enzymatický potenciál. Nejnižší výtěžnost a nejvyšší aktivitu alfa-amylázy poskytly slady z variant s trvalým větráním (sorbent oxidu uhličitého i varianta s oběma sorbenty). Nejvyšší modifikaci měla opět odrůda Jersey v prostředí bez oxidu uhličitého, které zvyšuje současně i homogenitu klíčení ve var. při dlouhém máčení obilek. Obdobné poznatky byly získány i v pokusu se zvýšenou koncentrací exogenního etylenu. U Tolaru byla nejvyšší aktivita alfa-amylázy získána ve var.s dlouhým máčením v prostředí bez CO2, ale ani zvýšená koncentrace etylenu, a naopak ani jeho sorpce sledované sladovnické parametry jakosti výrazně neovlivnila. Vztah výtěžnosti sladování a aktivity alfa-amylázy byl nepřímo úměrný. Aktivita alfa-amylázy, modifikace a homogenita sladu byla statisticky význ
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
ISBN
—
ISSN
1213-6670
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
—
Publisher name
—
Place of publication
Olomouc
Event location
Olomouc 9.-12.7.2007
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—