Selective enumeration of probiotic L. casei in Mettwurst technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124584" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124584 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Selektivní stanovení probiotických bakterií L. casei při výrobě Métských salámů
Original language description
Cílem této práce bylo vyvinout kultivační mikrobiologickou metodu pro selektivní stanovení probiotické bakterie Lactobacillus casei 01 (Sacco, Itálie) ve fermentovaných masných výrobcích typu Métský salám a sledovat počty tohoto probiotika po celou dobutrvanlivosti výrobků (21 dní). Pro výrobu fermentovaných Métských salámů byla použita startovací kultura Pediococcus pentosaceus (1), probiotická kultura L. casei (2), a startovací kultura Pediococcus pentosaceus v kombinaci s probiotickou kulturou L. casei (3). Pro stanovení L. casei byla použita selektivní kultivační půda MRS-moxalactam, pro stanovení celkového počtu P. pentosaceus a L. casei byla použita kultivační půda MRS. Počet probiotických L. casei byl ve výrobcích 2 a 3 řádově 106/g a tento počet byl zachován po celou dobu fermentace a trvanlivosti výrobků. Počet startovacích a probiotických mikroorganismů (3) dosáhl hodnoty řádově 107/g a zůstal na této hodnotě po celou dobu fermentace a trvanlivosti výrobků.
Czech name
Selektivní stanovení probiotických bakterií L. casei při výrobě Métských salámů
Czech description
Cílem této práce bylo vyvinout kultivační mikrobiologickou metodu pro selektivní stanovení probiotické bakterie Lactobacillus casei 01 (Sacco, Itálie) ve fermentovaných masných výrobcích typu Métský salám a sledovat počty tohoto probiotika po celou dobutrvanlivosti výrobků (21 dní). Pro výrobu fermentovaných Métských salámů byla použita startovací kultura Pediococcus pentosaceus (1), probiotická kultura L. casei (2), a startovací kultura Pediococcus pentosaceus v kombinaci s probiotickou kulturou L. casei (3). Pro stanovení L. casei byla použita selektivní kultivační půda MRS-moxalactam, pro stanovení celkového počtu P. pentosaceus a L. casei byla použita kultivační půda MRS. Počet probiotických L. casei byl ve výrobcích 2 a 3 řádově 106/g a tento počet byl zachován po celou dobu fermentace a trvanlivosti výrobků. Počet startovacích a probiotických mikroorganismů (3) dosáhl hodnoty řádově 107/g a zůstal na této hodnotě po celou dobu fermentace a trvanlivosti výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Holasová M., Fiedlerová V., Špicner J.
Place of publication
VÚPP Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—