All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Parameters of the internal environment of beef cattle during fattening and their correlation to the quality of beef

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00125809" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00125809 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Parameters of the internal environment of beef cattle during fattening and their correlation to the quality of beef

  • Original language description

    The objective of the study was to determine selected parameters of the internal environment in individual cattle categories during the period of fattening to evaluate the relation of the individual blood components to the growth intensity and qualitativeparameters of the meat. The trial involved half-siblings -- bulls, heifers and steers housed in one stable. The threesome always had a common father. During the trials the live weight was monitored and blood samples were taken on days 310, 403, 448, 479, 512, 554 and 618 of age. The concentrations of total proteins, glucose, total cholesterol, urea and catalytic concentrations of ALP, ALT, AST, calcium, inorganic phosphorus, magnesium and copper in the blood plasma were assessed. In all cases the levels of parameters of the internal environment were within the range of the physiological values for the respective age category. Compared to bulls and steers the concentration of total plasma cholesterol of the heifers was significantly hig

  • Czech name

    Parametry vnitřního prostředí masného skotu v průběhu výkrmu a jejich vztah ke kvalitě hovězího masa

  • Czech description

    Cílem práce bylo stanovit vybrané parametry vnitřního prostředí u jednotlivých kategorií skotu v průběhu období výkrmu do 310. do 618. dne věku a zhodnotit vztah jednotlivých složek krve k růstové intenzitě a kvalitativním parametrům masa. Do sledování vprovozní stáji byly zařazeni polosourozenci - býci, jalovice a voli. Daná trojice zvířat měla vždy společného otce. V průběhu sledovaného období byla 310., 403., 448., 479., 512., 554. a 618. den věku zjišťována živá hmotnost a odebírány vzorky krve. Vkrevní plazmě byla stanovena koncentrace celkových bílkovin, glukózy, celkového cholesterolu, močoviny, katalytické koncentrace ALP, ALT, AST, koncentrace vápníku, anorganického fosforu, hořčíku a mědi. Zjištěné hladiny parametrů vnitřního prostředí se ve všech případech nacházely v rozmezí fyziologických hodnoty pro dané věkové kategorie. Signifikantně vyšší (p<0,05 a p<0,01) koncentrace celkového cholesterolu v krevní plazmě byla zaznamenána u kategorie jalovic ve srovnání s býky a vol

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    ED - Physiology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta veterinaria Brno : Acta Vet. Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    77

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database