Influence of various fertilization levels to increase content of antioxidants in potato tubers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128733" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128733 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of various fertilization levels to increase content of antioxidants in potato tubers
Original language description
The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total polyphenol and ascorbic acid content, as important antioxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. The polyphenol and ascorbic acidcontent was affected particularly by the weather in the experimental year;the fertilization variants had no significant effect on the polyphenol content. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha ascorbic acid decrease was lower by 6,1% compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determined at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K/ha a 60 kg Mg/haascorbic acid increase was by 6,2% higher compared to levels 108 kg K/ha and 30 kg Mg/ha).
Czech name
Vliv různých úrovní hnojení na zvýšení obsahu antioxidantů v hlízách brambor
Czech description
Cílem víceletých polních pokusů bylo zjistit změny v celkovém obsahu polyfenolů a kysleiny askorbové, tedy důležitých antioxidantů, v hlízách brambor při různých úrovních N, P, K a Mg hnojení. Obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl částečně ovlivněn průběhem počasí v jednotlivých pokusných letech. Obsah polyfenolů nebyl ovlivněn jednotlivými variantami hnojení. Negativní vliv na obsah kyseliny askorbové byl zjištěn v případě zvýšené intenzity N hnojení (při 180 kg N/ha byl zjištěn pokles v porovnánís dávkou 100 kg N/ha o 6,1%). Naopak hnojení P a Mg mělo pozitivní vliv na obsah kyseliny askorbové (při 166 kg K/ha a 60 kg Mg/ha došlo k nárůstu obsahu o 6,2% v porovnání s dávkami 108 kg K/ha a 30 kg Mg/ha).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Enhancement of competition ability of potato growers due to tuber production with higher consumption quality.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Potato for a changing world: 17-th triennal Conference of European association for Potato Research
ISBN
978-973-598-314-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Transilvania University of Brasov
Place of publication
Brasov, Romania
Event location
Brasov
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—