All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of various fertilization levels to increase content of antioxidants in potato tubers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128733" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128733 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Influence of various fertilization levels to increase content of antioxidants in potato tubers

  • Original language description

    The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total polyphenol and ascorbic acid content, as important antioxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. The polyphenol and ascorbic acidcontent was affected particularly by the weather in the experimental year;the fertilization variants had no significant effect on the polyphenol content. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N/ha ascorbic acid decrease was lower by 6,1% compared to doses 100 kg N/ha). On the contrary, a favourable effect was determined at increased levels of potassium and magnesium fertilization (at 166 kg K/ha a 60 kg Mg/haascorbic acid increase was by 6,2% higher compared to levels 108 kg K/ha and 30 kg Mg/ha).

  • Czech name

    Vliv různých úrovní hnojení na zvýšení obsahu antioxidantů v hlízách brambor

  • Czech description

    Cílem víceletých polních pokusů bylo zjistit změny v celkovém obsahu polyfenolů a kysleiny askorbové, tedy důležitých antioxidantů, v hlízách brambor při různých úrovních N, P, K a Mg hnojení. Obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl částečně ovlivněn průběhem počasí v jednotlivých pokusných letech. Obsah polyfenolů nebyl ovlivněn jednotlivými variantami hnojení. Negativní vliv na obsah kyseliny askorbové byl zjištěn v případě zvýšené intenzity N hnojení (při 180 kg N/ha byl zjištěn pokles v porovnánís dávkou 100 kg N/ha o 6,1%). Naopak hnojení P a Mg mělo pozitivní vliv na obsah kyseliny askorbové (při 166 kg K/ha a 60 kg Mg/ha došlo k nárůstu obsahu o 6,2% v porovnání s dávkami 108 kg K/ha a 30 kg Mg/ha).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GD - Fertilization, irrigation, soil treatment

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Enhancement of competition ability of potato growers due to tuber production with higher consumption quality.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Potato for a changing world: 17-th triennal Conference of European association for Potato Research

  • ISBN

    978-973-598-314-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Transilvania University of Brasov

  • Place of publication

    Brasov, Romania

  • Event location

    Brasov

  • Event date

    Jan 1, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article