Acoustic method of the cheese ripening evaluation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130478" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130478 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Acoustic method of the cheese ripening evaluation
Original language description
The study is focused on assessment the suitability of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Two types of Edam cheese have been used (30 % and 45 % fat content). Cheese blocks were hit with an impact bar, which was dropped from the hight of 200 mm. The acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (surface displacement and surface velocities) were detected by the laser-vibrometers. The time history of the impact force has been also recorded. The acoustic analysis showed that most of the parameters calculated from the spectrum increased in line with the curing time of cheese, as found with the textural parameters. As a consequence, it appears that the change in the acoustic parameters during maturation could constitute a way to monitor the process. The simulation of the process has been performed using the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonable agreement w
Czech name
Hodnocení zralosti sýrů pomocí akustických metod
Czech description
Práce je zaměřena na ověření možnosti využití metod akustické odezvy pro hodnocení míry zralosti sýru Eidam. Pro experimenty byly použity dva druhy sýrů, a to s obsahem tuku 30 % a 40 %. Cihly sýrů byly zatěžovány pádem definovaného razníku z defonvané výšky. Byla sledována akustická odezva v osmi místech (v různých vzdálenostech od dopadu razníku)na povrchu cihly. Odezva byla odečítána pomocí laserových vibrometrů. Bylo prokázáno, že většina sledovaných parametrů je v uspokojivé shodě s fází zralosti sýra. Změny v charakteru akustické odezvě tedy mohou sloužit jako nástroj pro sledování postupu zrání. Proces byl numericky simulován pomocí programu LS DYNA 3D.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BI - Acoustics and oscillation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
25-th Danubia-Adria Symposium
ISBN
978-80-01-04162-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Czech Technical Unuversity in Prague
Place of publication
Praha
Event location
České Budějovice
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—