All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Acoustic method of the cheese ripening evaluation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130478" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130478 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Acoustic method of the cheese ripening evaluation

  • Original language description

    The study is focused on assessment the suitability of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Two types of Edam cheese have been used (30 % and 45 % fat content). Cheese blocks were hit with an impact bar, which was dropped from the hight of 200 mm. The acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (surface displacement and surface velocities) were detected by the laser-vibrometers. The time history of the impact force has been also recorded. The acoustic analysis showed that most of the parameters calculated from the spectrum increased in line with the curing time of cheese, as found with the textural parameters. As a consequence, it appears that the change in the acoustic parameters during maturation could constitute a way to monitor the process. The simulation of the process has been performed using the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonable agreement w

  • Czech name

    Hodnocení zralosti sýrů pomocí akustických metod

  • Czech description

    Práce je zaměřena na ověření možnosti využití metod akustické odezvy pro hodnocení míry zralosti sýru Eidam. Pro experimenty byly použity dva druhy sýrů, a to s obsahem tuku 30 % a 40 %. Cihly sýrů byly zatěžovány pádem definovaného razníku z defonvané výšky. Byla sledována akustická odezva v osmi místech (v různých vzdálenostech od dopadu razníku)na povrchu cihly. Odezva byla odečítána pomocí laserových vibrometrů. Bylo prokázáno, že většina sledovaných parametrů je v uspokojivé shodě s fází zralosti sýra. Změny v charakteru akustické odezvě tedy mohou sloužit jako nástroj pro sledování postupu zrání. Proces byl numericky simulován pomocí programu LS DYNA 3D.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    BI - Acoustics and oscillation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    25-th Danubia-Adria Symposium

  • ISBN

    978-80-01-04162-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Czech Technical Unuversity in Prague

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    České Budějovice

  • Event date

    Jan 1, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article