Acoustics method of the cheese ripening evaluation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00136890" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00136890 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Acoustics method of the cheese ripening evaluation
Original language description
The paper is focused on the study of the feasibility of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Cheese blocks were hit with an impact bar and the acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (impact force, surface displacement and surface velocities) were detected by the laservibrometers. In connection with the results of the classical compression tests performed on the tested cheeses the constitutive equation of the cheese behaviour has been designed. This equation has been used in the numerical simulation of the cheese block response. This simulation has been performed using of the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonableagreement with experimental ones.
Czech name
Stanovení zralosti sýrů pomocí sledování akustické odezvy
Czech description
Práce je zaměřena na hodnocení možnosti určení zralosti sýrů pomocí akustické odezvy na mechanické buzení.Bloky sýra eidamského typu byly zatěžovány rázem definovaného razníku. V osmi bodech v definovaných vzdálenostech byla odečítána akustická odezva, ato pomocí laserových vibrometrů. Byla nalezena závislost mezi charakterem akustické odezvy a fází zralosti sýru. Byly navrženy konstitutivní rovnice chování sýru. Chování sýrové cihly bylo numericky simulováno. Bylo dosaženo uspokojivé shody experimentus výsledky simulace.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of food physics
ISSN
1416-2083
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
HU - HUNGARY
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—