The influence of parity of lactation on the technological properties of cow milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130503" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130503 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka
Original language description
S cílem posoudit vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka bylo analyzováno mléko od 154 krav holštýnského plemene skotu na 1. a na 4. a vyšší laktaci s podílem krve H 75 a více. Dojnice byly rozděleny do svou skupin: skupina A (krávy na 1. laktaci, do 200. laktačního dne; n = 79). a skupina B (krávy na 4. a vyšší laktaci, do 200. dne laktace; n = 75). Hodnotilo se: obsah bílkovin (%), obsah kaseinu (%), obsah močoviny (mg/100 ml), titrační kyselost (SH), aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s), kvalita sýřeniny (tř.). Dojnice skupiny A vykázaly statisticky průkazně nižší (P<0,05) obsah bílkovin (3,13 %) než krávy ze skupiny B (3,25 %). Dále byl zjištěn u dojnic A statisticky průkazně nižší obsah močoviny (30,61 mg/ 100 ml mléka) oproti dojnicím ze skupiny B (32,8 mg/ 100 ml mléka), stejně jako pH mléka bylo od krav ze skupiny A statisticky průkazně nižší (P<0,05) (pH = 6,69) oproti skupině B (pH = 6,76). Také u syřitelnosti byla hodnota u mléka ze skupiny A statisticky průk
Czech name
Vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka
Czech description
S cílem posoudit vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka bylo analyzováno mléko od 154 krav holštýnského plemene skotu na 1. a na 4. a vyšší laktaci s podílem krve H 75 a více. Dojnice byly rozděleny do svou skupin: skupina A (krávy na 1. laktaci, do 200. laktačního dne; n = 79). a skupina B (krávy na 4. a vyšší laktaci, do 200. dne laktace; n = 75). Hodnotilo se: obsah bílkovin (%), obsah kaseinu (%), obsah močoviny (mg/100 ml), titrační kyselost (SH), aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s), kvalita sýřeniny (tř.). Dojnice skupiny A vykázaly statisticky průkazně nižší (P<0,05) obsah bílkovin (3,13 %) než krávy ze skupiny B (3,25 %). Dále byl zjištěn u dojnic A statisticky průkazně nižší obsah močoviny (30,61 mg/ 100 ml mléka) oproti dojnicím ze skupiny B (32,8 mg/ 100 ml mléka), stejně jako pH mléka bylo od krav ze skupiny A statisticky průkazně nižší (P<0,05) (pH = 6,69) oproti skupině B (pH = 6,76). Také u syřitelnosti byla hodnota u mléka ze skupiny A statisticky průk
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení XXXIV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-157-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
14
Publisher name
Ediční středisko
Place of publication
MZLU v Brně
Event location
MZLU v Brně
Event date
Mar 5, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—