Experimental and numerical study of the hens egg behaviour at the impact
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00136892" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00136892 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Experimental and numerical study of the hens egg behaviour at the impact
Original language description
Hens eggshell behavior at the impact by a circular rod is studied. The instrumentation of the rod enables to obtain time history of the force at the point of the bar impact. The velocity of the rod is gradually increased up to some critical value at which the eggshell failure starts. At the same time the surface displacement of the eggshell is also recorded. The numerical simulation of the egg behavior under this impact has also been performed. LS DYNA 3D finite element code has been used for the evaluation of the force and surface displacement at the points of their experimental detecting. The experimental results well agree with numerical ones. The elaborated computational procedure has been future used for the numerical simulation of the Hens eggshell behavior at the impact on a rigid plate. Qualitative features of the numerical simulation agree with results recorded using of the high speed camera.
Czech name
Experimentální a numerická analýza chování vaječné skořápky při zatížení rázem
Czech description
Bylo studováno chování vaječné skořápky při rázu na pevnou překážku. Stanovena byla kritická dopadová rychlost, kdy vzniká poškození skořápky. Tato rychlolst je závislá na tvaru skořápky. Maximální kritická rychlost je možná u vajec s kulovým tvarem. Z experimentů je zřejmé, že se trhliny šíří od místa dopadu. Experiment byl numericky simulován v prostředí programu LS DYNA 3D. Vyjádřeno byla distribuce napětí a průběh deformací. Chování skořápky lze popsat pomocí Youngova modulu a Poissonova čísla.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of food physics
ISSN
1416-2083
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
HU - HUNGARY
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—