Barley grain as a source of health-beneficial substances
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00137016" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00137016 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/09:#0000518 RIV/46904841:_____/09:#0000013
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Barley grain as a source of health-beneficial substances
Original language description
A set of the malting varieties and a line KM 1057 has statistically significantly higher SOD activity (86 - 169 U.g-1 d.m.) and content of arabinoxylans (4.40 - 5.58 %) compared to the other KM lines (CR origin) and the variety Merlin (Canada origin) (60- 79 U.g-1 d.m., 3.51 -- 3.64 %). Content of beta-glucans in grain of varieties/lines was in a reverse order. The variety Merlin and lines KM (4.10 - 6.08 %) had higher beta-glucan content compared to the malting varieties and lines KM 1057 (2.78 - 4.02%). In the studied set of varieties/lines, strong negative correlation (r = -0.78**) between content of beta-glucans and arabinoxylans was determined, similarly, negative correlation was determined for the relationship between beta-glucans content and SOD activity (r = -0.73**). SOD activity and content of arabinoxylans in grain exhibited positive correlation (r = 0.70**).
Czech name
Zrno ječmene jako zdroj zdraví prospěšných látek
Czech description
Skupina sladovnických odrůd a linie KM 1057 měly statisticky významně vyšší aktivitu SOD (86 - 169 U.g-1 d.m.) i zastoupení arabinoxylanů (4,40 - 5,58 %) oproti ostatním KM liniím (provenience CR) a odrůdě Merlin (provenience Kanada) (60 - 79 U.g-1 d.m.,3,51 - 3,64 %). Zastoupení beta-glukanů v zrnu odrůd/linií bylo v opačném pořadí. Vyšší zastoupení beta-glukanů mělo zrno odrůdy Merlin a linií KM (4,10 - 6,08 %) ve srovnání se sladovnickými odrůdami a linií KM 1057 (2,78 - 4,02 %). Mezi obsahem beta-glukanů a arabinoxylanů studovaného souboru odrůd/linií byla stanovena silná záporná korelace (r = -0,78**), totéž platí pro vztah mezi obsahem beta-glukanů a aktivitou SOD, kde byla stanovena také záporná korelace (r = -0,73**). Mezi aktivitou SOD a obsahem arabinoxylanů v zrnu byla vypočtena kladná korelace (r = 0,70**).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
27
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—