Comparison of quality and safety of organic and conventional foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143656" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143656 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
Original language description
Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanýmiplodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem "ekologičnosti" daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizi
Czech name
Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
Czech description
Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanýmiplodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem "ekologičnosti" daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizi
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
103
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—