All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Factors influencing biogenic amines content in fermented meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00154993" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00154993 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Faktory ovlivňující tvorbu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích

  • Original language description

    Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. V práci byly sledovány obsahy BA a počty mikroorganismů s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy (vyznačující se dekarboxylační aktivitou) ve fermentovaných masných výrobcích v průběhu zrání a dále do 112. dne skladování. U mikroorganismů pozitivních na dekarboxylázovou aktivitu byla následně provedena identifikace pomocí metody PCR. Hlavním cílem práce bylo ověřit vliv vybraných faktorů (výrobce, kořenící směs, startovací kultura, průměr výrobku) na růst sledovaných mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie mléčného kvašení (LAB), rod Enterococcus. Celkové počty mik

  • Czech name

    Faktory ovlivňující tvorbu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích

  • Czech description

    Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. V práci byly sledovány obsahy BA a počty mikroorganismů s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy (vyznačující se dekarboxylační aktivitou) ve fermentovaných masných výrobcích v průběhu zrání a dále do 112. dne skladování. U mikroorganismů pozitivních na dekarboxylázovou aktivitu byla následně provedena identifikace pomocí metody PCR. Hlavním cílem práce bylo ověřit vliv vybraných faktorů (výrobce, kořenící směs, startovací kultura, průměr výrobku) na růst sledovaných mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie mléčného kvašení (LAB), rod Enterococcus. Celkové počty mik

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    II. vedecká konferencia Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve

  • ISBN

    978-80-552-0317-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • Publisher name

    SPU v Nitre a spolupráci s Ministerstvom polnohospodárstva

  • Place of publication

    Vydavatelstvo SPU v Nitre

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Jan 1, 2009

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article