Influence of farming technology and hybrids on the mycotoxins content in maize silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00156288" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00156288 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv agrotechniky a typu hybridu na obsah mykotoxinů v kukuřičné siláži
Original language description
Kukuřičná siláž je bezkonkurenčním sacharidovým krmivem nejen z hlediska ha výnosu sušiny a energie, snadnou silážovatelností, ale také dobrou úrovní mechanizace sklizně. Nejen celkový výnos, ale také kvalita sklízené rostlinné biomasy je z velké míry ovlivněn genetickým potenciálem zvoleného osiva, ale také správnou agrotechnikou pěstování, příznivými povětrnostními podmínkami a dodržováním zásad správné výrobní praxe, co se i přípravy siláže týče. Z tohoto pohledu je technologicky nezbytné minimalizovat rozvoj nežádoucích mikroorganismů již v průběhu vegetace a tak zabránit výraznému snížení hygienické jakosti sklízené biomasy. Siláže s neúspěšným fermentačním procesem, siláže mikrobiálně změněné (činností kvasinek, plísní), resp. tepelně poškozené,plesnivé jsou vždy hůře přijímány zvířaty, mívají i horší nutriční zhodnocení, a navíc mohou být zdrojem velkých mikrobiálních rizik i pro samotná zvířata, včetně zdravotních poruch dojnic a ekonomické ztráty v chovu.
Czech name
Vliv agrotechniky a typu hybridu na obsah mykotoxinů v kukuřičné siláži
Czech description
Kukuřičná siláž je bezkonkurenčním sacharidovým krmivem nejen z hlediska ha výnosu sušiny a energie, snadnou silážovatelností, ale také dobrou úrovní mechanizace sklizně. Nejen celkový výnos, ale také kvalita sklízené rostlinné biomasy je z velké míry ovlivněn genetickým potenciálem zvoleného osiva, ale také správnou agrotechnikou pěstování, příznivými povětrnostními podmínkami a dodržováním zásad správné výrobní praxe, co se i přípravy siláže týče. Z tohoto pohledu je technologicky nezbytné minimalizovat rozvoj nežádoucích mikroorganismů již v průběhu vegetace a tak zabránit výraznému snížení hygienické jakosti sklízené biomasy. Siláže s neúspěšným fermentačním procesem, siláže mikrobiálně změněné (činností kvasinek, plísní), resp. tepelně poškozené,plesnivé jsou vždy hůře přijímány zvířaty, mívají i horší nutriční zhodnocení, a navíc mohou být zdrojem velkých mikrobiálních rizik i pro samotná zvířata, včetně zdravotních poruch dojnic a ekonomické ztráty v chovu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH71041" target="_blank" >QH71041: The influence of microorganisms and their secondary metabolites on hygienic feed quality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Kukuřice v praxi 2010
ISBN
978-80-7375-371-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—