GROWTH OF IMPORTANT GROUPS OF MICROORGANISMS IN COW AND GOAT MILK
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164778" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164778 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růst významných skupin mikroorganismů v kravském a kozím mléce
Original language description
Cílem práce bylo stanovít ve vybraných vzorcích kozího a kravského pasterovaného mléka růst významných skupin mikroorganismů. Mléko a mléčné výrobky představují vhodné prostředí pro růst mikroorganismů, které svoji metabolickou činností mohou ovlivnit příznivě nebo nepříznivěkvalitu a biologickou hodnotu výrobku (Griger, Holec, 1990). Mikroorganismy v mléce mohou vyvolat různé změny, které jsou závislé především na druhu mikroorganismu a na složce mléka, které tyto mikroorganismy rozkládají. Mezi hlavnízměny, které vyvolávají mikroorganismy v mléce, patří změny vyvolané fermentační činností mikroorganismů, dále změny vzniklé proteolýzou, lipolýzou, tvorbou alkalické reakce mléka, slizovatění mléka, změny barvy mléka, aj. (Cempírková et al, 1997). Vzorky kozího a kravského pasterovaného mléka byly inokulovány vybranými druhy bakteriemi Pseudomonas fluorescens, Enterococcus faecium a Escherichia coli. V průběhu jejich kultivace ( 3dny) při 6, 25 a 30 st. Celsia byli sledovány podle nore
Czech name
Růst významných skupin mikroorganismů v kravském a kozím mléce
Czech description
Cílem práce bylo stanovít ve vybraných vzorcích kozího a kravského pasterovaného mléka růst významných skupin mikroorganismů. Mléko a mléčné výrobky představují vhodné prostředí pro růst mikroorganismů, které svoji metabolickou činností mohou ovlivnit příznivě nebo nepříznivěkvalitu a biologickou hodnotu výrobku (Griger, Holec, 1990). Mikroorganismy v mléce mohou vyvolat různé změny, které jsou závislé především na druhu mikroorganismu a na složce mléka, které tyto mikroorganismy rozkládají. Mezi hlavnízměny, které vyvolávají mikroorganismy v mléce, patří změny vyvolané fermentační činností mikroorganismů, dále změny vzniklé proteolýzou, lipolýzou, tvorbou alkalické reakce mléka, slizovatění mléka, změny barvy mléka, aj. (Cempírková et al, 1997). Vzorky kozího a kravského pasterovaného mléka byly inokulovány vybranými druhy bakteriemi Pseudomonas fluorescens, Enterococcus faecium a Escherichia coli. V průběhu jejich kultivace ( 3dny) při 6, 25 a 30 st. Celsia byli sledovány podle nore
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2010 Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2000
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—