Insect as food in Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00169241" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00169241 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti
Original language description
Během poslední dekády rapidně vzrostl zájem o entomofágii ve vyspělých zemích celého světa, včetně Evropy a České republiky. V důsledku toho narůstá potřeba najít možnosti a cesty, jak zařadit hmyz do jídelníčku člověka v podmínkách České republiky. V rámci tohoto tématu byly vyčleněny čtyři oblasti zájmu: aspekty sběru volně žijícího hmyzu z přírody pro účely entomofágie, přijatelnost hmyzu jako potraviny pro české občany, zhodnocení nutriční hodnoty hmyzu a možností využití hmyzu jako funkční potraviny, a legislativní podmínky pro chov a distribuci jedlého hmyzu v České republice. Dosavadní pozorování, rozhovory a analýzy vedly k následujícím závěrům: v podmínkách České republiky není možné sbírat volně žijící hmyz. Indexy stability životního prostředí, jako je například index biologické rozmanitosti, vykazují zhoršující se trend. Respondenti obecně myšlenku konzumace hmyzu přijímají kladně, preferují však takové potraviny, v nichž hmyz není vidět pouhým okem. Hmyz má potenciál k vyu
Czech name
Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti
Czech description
Během poslední dekády rapidně vzrostl zájem o entomofágii ve vyspělých zemích celého světa, včetně Evropy a České republiky. V důsledku toho narůstá potřeba najít možnosti a cesty, jak zařadit hmyz do jídelníčku člověka v podmínkách České republiky. V rámci tohoto tématu byly vyčleněny čtyři oblasti zájmu: aspekty sběru volně žijícího hmyzu z přírody pro účely entomofágie, přijatelnost hmyzu jako potraviny pro české občany, zhodnocení nutriční hodnoty hmyzu a možností využití hmyzu jako funkční potraviny, a legislativní podmínky pro chov a distribuci jedlého hmyzu v České republice. Dosavadní pozorování, rozhovory a analýzy vedly k následujícím závěrům: v podmínkách České republiky není možné sbírat volně žijící hmyz. Indexy stability životního prostředí, jako je například index biologické rozmanitosti, vykazují zhoršující se trend. Respondenti obecně myšlenku konzumace hmyzu přijímají kladně, preferují však takové potraviny, v nichž hmyz není vidět pouhým okem. Hmyz má potenciál k vyu
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
674-682
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 24, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
341786800084