All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensory analysis of Original Olomouc smelly cheese stored at different temperature regimes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234842" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234842 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Senzorické hodnocení Pravých olomouckých tvarůžků skladovaných při různých teplotních režimech

  • Original language description

    Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem různé teplotní režimy chladírenského skladování ovlivňují senzorické vlastnosti Olomouckých tvarůžků -- s ohledem na slanost a konzistenci. Olomoucké tvarůžky v plné zralosti byly chladírensky skladovány třemi způsoby: v chladničce (teplota 6 °C, 48 hod), v mrazničce (teplota -- 18 °C, 48 hod) a v suchém ledu (teplota kolem -- 40°C, 48 hod). Všechny vzorky byly po vytemperování na 20°C předloženy k senzorickému hodnocení. Hodnocení bylo provedeno v senzorické laboratoři Ústavu technologie potravin deseti školenými hodnotiteli. Byly hodnoceny -- vůně, barva a vzhled, stupeň prozrání, konzistence a chuť. Pro hodnocení sloužily grafické nestrukturované stupnice o délce 100 mm, kde 1 mm představuje 1 hodnotící bod.Hodnocení probíhalo opakovaně na několika šaržích výrobku. Výsledky neprokazují vliv skladování Olomouckých tvarůžků v suchém ledu na chuť ani konzistenci. Jednoznačně se ukázalo, že skladování v mrazničce zhoršuje senzorickou jakost.

  • Czech name

    Senzorické hodnocení Pravých olomouckých tvarůžků skladovaných při různých teplotních režimech

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem různé teplotní režimy chladírenského skladování ovlivňují senzorické vlastnosti Olomouckých tvarůžků -- s ohledem na slanost a konzistenci. Olomoucké tvarůžky v plné zralosti byly chladírensky skladovány třemi způsoby: v chladničce (teplota 6 °C, 48 hod), v mrazničce (teplota -- 18 °C, 48 hod) a v suchém ledu (teplota kolem -- 40°C, 48 hod). Všechny vzorky byly po vytemperování na 20°C předloženy k senzorickému hodnocení. Hodnocení bylo provedeno v senzorické laboratoři Ústavu technologie potravin deseti školenými hodnotiteli. Byly hodnoceny -- vůně, barva a vzhled, stupeň prozrání, konzistence a chuť. Pro hodnocení sloužily grafické nestrukturované stupnice o délce 100 mm, kde 1 mm představuje 1 hodnotící bod.Hodnocení probíhalo opakovaně na několika šaržích výrobku. Výsledky neprokazují vliv skladování Olomouckých tvarůžků v suchém ledu na chuť ani konzistenci. Jednoznačně se ukázalo, že skladování v mrazničce zhoršuje senzorickou jakost.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    694-701

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Nov 24, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article

    341786800087