All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Fate of Mycotoxins during Malting and Brewing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234843" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234843 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo

  • Original language description

    Ječmen, podobně jako jiné obilniny, může být kontaminován mykotoxiny, které jsou produkovány již v polních podmínkách vláknitými houbami. Vysoké zdravotní riziko pro konzumenty pak spočívá v přenosu těchto sekundárních metabolitů do finálních produktů, např. piva. Cílem této studie bylo posoudit transfer Fusariových mykotoxinů, zejména deoxynivalenolu (DON), deoxynivalenol-3-glukosidu (D3G) a enniatinů (ENNs) ze zrna přes slad a další meziprodukty až do piva. Zatímco v průběhu sladování hladina DON a D3G po namáčecích cyklech klesala, u hotového sladu opět rapidně vzrostla. V porovnání s původním nesladovaným zrnem ječmene obsahoval slad přibližně 80 % DON a 260 % D3G. Při rmutování byl v porovnání se sladem zjištěn výrazný nárůst hladin DON a D3G, a to o 600, resp. 800 %. Tato skutečnost může být způsobena přechodem z maskovaných forem mykotoxinu. Za zmínku stojí skutečnost, že v mlátu byly hladiny DON a D3G pod hranicí detekce. V případě enniatinů se jejich hladina v průběhu sladován

  • Czech name

    Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo

  • Czech description

    Ječmen, podobně jako jiné obilniny, může být kontaminován mykotoxiny, které jsou produkovány již v polních podmínkách vláknitými houbami. Vysoké zdravotní riziko pro konzumenty pak spočívá v přenosu těchto sekundárních metabolitů do finálních produktů, např. piva. Cílem této studie bylo posoudit transfer Fusariových mykotoxinů, zejména deoxynivalenolu (DON), deoxynivalenol-3-glukosidu (D3G) a enniatinů (ENNs) ze zrna přes slad a další meziprodukty až do piva. Zatímco v průběhu sladování hladina DON a D3G po namáčecích cyklech klesala, u hotového sladu opět rapidně vzrostla. V porovnání s původním nesladovaným zrnem ječmene obsahoval slad přibližně 80 % DON a 260 % D3G. Při rmutování byl v porovnání se sladem zjištěn výrazný nárůst hladin DON a D3G, a to o 600, resp. 800 %. Tato skutečnost může být způsobena přechodem z maskovaných forem mykotoxinu. Za zmínku stojí skutečnost, že v mlátu byly hladiny DON a D3G pod hranicí detekce. V případě enniatinů se jejich hladina v průběhu sladován

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    708-715

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Nov 24, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article

    341786800089