Sheep milk - minor, but interesting product.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00172597" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00172597 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027014:_____/11:#0001384
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.
Original language description
Ovce jsou v současnosti druhým nejrozšířenějším hospodářským zvířetem na světě, nicméně pouze 10 % se jich dojí, když podíl ovčího mléka na celosvětové produkci mléka činní cca 1,3 %. Barva ovčího mléka je bílá a jeho chuť je mírně nasládlá. Ovčí mléko je oproti kravskému či kozímu mléku výživnější vhledem k vyšším obsahům bílkovin, tuku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolenové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Vzhledem ke svému specifickému složení je ovčí mléko především zpracováváno na sýry. Dalšími významnými produkty z tohoto mléka jsou jogurty, ovčí máslo, ghee, zmrzlina a různě ochucená fermentovaná mléka. Nejvýznamnější zdravotní výhody ovčího mléka spočívají v jeho nízkém obsahu cholesterolu a bohatosti na mnohé minerální látky a vitamíny. Dle některých studií má ovčí mléko také vyšší obsah CLA oproti mateřskému, kravskému či kozímu mléku.
Czech name
Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.
Czech description
Ovce jsou v současnosti druhým nejrozšířenějším hospodářským zvířetem na světě, nicméně pouze 10 % se jich dojí, když podíl ovčího mléka na celosvětové produkci mléka činní cca 1,3 %. Barva ovčího mléka je bílá a jeho chuť je mírně nasládlá. Ovčí mléko je oproti kravskému či kozímu mléku výživnější vhledem k vyšším obsahům bílkovin, tuku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolenové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Vzhledem ke svému specifickému složení je ovčí mléko především zpracováváno na sýry. Dalšími významnými produkty z tohoto mléka jsou jogurty, ovčí máslo, ghee, zmrzlina a různě ochucená fermentovaná mléka. Nejvýznamnější zdravotní výhody ovčího mléka spočívají v jeho nízkém obsahu cholesterolu a bohatosti na mnohé minerální látky a vitamíny. Dle některých studií má ovčí mléko také vyšší obsah CLA oproti mateřskému, kravskému či kozímu mléku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
46-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—