All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sheep milk - minor, but interesting product.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00172597" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00172597 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027014:_____/11:#0001384

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.

  • Original language description

    Ovce jsou v současnosti druhým nejrozšířenějším hospodářským zvířetem na světě, nicméně pouze 10 % se jich dojí, když podíl ovčího mléka na celosvětové produkci mléka činní cca 1,3 %. Barva ovčího mléka je bílá a jeho chuť je mírně nasládlá. Ovčí mléko je oproti kravskému či kozímu mléku výživnější vhledem k vyšším obsahům bílkovin, tuku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolenové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Vzhledem ke svému specifickému složení je ovčí mléko především zpracováváno na sýry. Dalšími významnými produkty z tohoto mléka jsou jogurty, ovčí máslo, ghee, zmrzlina a různě ochucená fermentovaná mléka. Nejvýznamnější zdravotní výhody ovčího mléka spočívají v jeho nízkém obsahu cholesterolu a bohatosti na mnohé minerální látky a vitamíny. Dle některých studií má ovčí mléko také vyšší obsah CLA oproti mateřskému, kravskému či kozímu mléku.

  • Czech name

    Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.

  • Czech description

    Ovce jsou v současnosti druhým nejrozšířenějším hospodářským zvířetem na světě, nicméně pouze 10 % se jich dojí, když podíl ovčího mléka na celosvětové produkci mléka činní cca 1,3 %. Barva ovčího mléka je bílá a jeho chuť je mírně nasládlá. Ovčí mléko je oproti kravskému či kozímu mléku výživnější vhledem k vyšším obsahům bílkovin, tuku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolenové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Vzhledem ke svému specifickému složení je ovčí mléko především zpracováváno na sýry. Dalšími významnými produkty z tohoto mléka jsou jogurty, ovčí máslo, ghee, zmrzlina a různě ochucená fermentovaná mléka. Nejvýznamnější zdravotní výhody ovčího mléka spočívají v jeho nízkém obsahu cholesterolu a bohatosti na mnohé minerální látky a vitamíny. Dle některých studií má ovčí mléko také vyšší obsah CLA oproti mateřskému, kravskému či kozímu mléku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    66

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    46-49

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database