Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175479" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175479 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního
Original language description
Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.
Czech name
Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního
Czech description
Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelAgro 2011
ISBN
978-80-7375-516-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
58-62
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—