All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175479" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175479 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního

  • Original language description

    Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.

  • Czech name

    Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního

  • Czech description

    Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    MendelAgro 2011

  • ISBN

    978-80-7375-516-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    58-62

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article