Determination of extract in barley grain by the enzymatic way
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00177610" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00177610 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou
Original language description
Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukan
Czech name
Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou
Czech description
Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukan
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
236-242
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—