All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of extract in barley grain by the enzymatic way

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00177610" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00177610 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou

  • Original language description

    Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukan

  • Czech name

    Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou

  • Czech description

    Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukan

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    57

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    236-242

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database