All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optical rotation of honey sugars and the honey classification

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185030" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185030 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů

  • Original language description

    Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení medu a nedostatky v legislativě, podle níţ se medy hodnotí. Jeho cílem je porovnat hodnocení medů zaloţené jen na měření elektrické vodivosti s hodnocením týchţ vzorků dle vodivosti, optické rotace a mikroskopické analýzy současně. Na základě výsledků navrhnout postup umoţňující efektivní hodnocení medu. Celkem 35 vzorků původem z Evropy bylo podrobeno analýze elektrické vodivosti a optické rotace. Mezi oběma vlastnostmi byl zjištěn významný korelační vztah (r= 0,83, P < 0,0001) a specifické vlastnosti pro druhový med z kaštanovníku a vřesu. Nedostatky současné evropské i národní legislativy jsou diskutovány s tím, ţe bez jejich řešení zůstane dosavadní způsob hodnocení medu jen formalitou. Navrhuje se proto, aby parametr optická rotace byl zohledněn při hodnocení medu, definována kategorie hlavního typu medu -- květovo-medovicový a regulováno pouţití slova "lesní" při označování medů.

  • Czech name

    Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů

  • Czech description

    Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení medu a nedostatky v legislativě, podle níţ se medy hodnotí. Jeho cílem je porovnat hodnocení medů zaloţené jen na měření elektrické vodivosti s hodnocením týchţ vzorků dle vodivosti, optické rotace a mikroskopické analýzy současně. Na základě výsledků navrhnout postup umoţňující efektivní hodnocení medu. Celkem 35 vzorků původem z Evropy bylo podrobeno analýze elektrické vodivosti a optické rotace. Mezi oběma vlastnostmi byl zjištěn významný korelační vztah (r= 0,83, P < 0,0001) a specifické vlastnosti pro druhový med z kaštanovníku a vřesu. Nedostatky současné evropské i národní legislativy jsou diskutovány s tím, ţe bez jejich řešení zůstane dosavadní způsob hodnocení medu jen formalitou. Navrhuje se proto, aby parametr optická rotace byl zohledněn při hodnocení medu, definována kategorie hlavního typu medu -- květovo-medovicový a regulováno pouţití slova "lesní" při označování medů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    222-230

  • Publisher name

    Audiovizuální centrum MENDELU

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 1, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article