Optical rotation of honey sugars and the honey classification
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185030" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185030 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů
Original language description
Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení medu a nedostatky v legislativě, podle níţ se medy hodnotí. Jeho cílem je porovnat hodnocení medů zaloţené jen na měření elektrické vodivosti s hodnocením týchţ vzorků dle vodivosti, optické rotace a mikroskopické analýzy současně. Na základě výsledků navrhnout postup umoţňující efektivní hodnocení medu. Celkem 35 vzorků původem z Evropy bylo podrobeno analýze elektrické vodivosti a optické rotace. Mezi oběma vlastnostmi byl zjištěn významný korelační vztah (r= 0,83, P < 0,0001) a specifické vlastnosti pro druhový med z kaštanovníku a vřesu. Nedostatky současné evropské i národní legislativy jsou diskutovány s tím, ţe bez jejich řešení zůstane dosavadní způsob hodnocení medu jen formalitou. Navrhuje se proto, aby parametr optická rotace byl zohledněn při hodnocení medu, definována kategorie hlavního typu medu -- květovo-medovicový a regulováno pouţití slova "lesní" při označování medů.
Czech name
Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů
Czech description
Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení medu a nedostatky v legislativě, podle níţ se medy hodnotí. Jeho cílem je porovnat hodnocení medů zaloţené jen na měření elektrické vodivosti s hodnocením týchţ vzorků dle vodivosti, optické rotace a mikroskopické analýzy současně. Na základě výsledků navrhnout postup umoţňující efektivní hodnocení medu. Celkem 35 vzorků původem z Evropy bylo podrobeno analýze elektrické vodivosti a optické rotace. Mezi oběma vlastnostmi byl zjištěn významný korelační vztah (r= 0,83, P < 0,0001) a specifické vlastnosti pro druhový med z kaštanovníku a vřesu. Nedostatky současné evropské i národní legislativy jsou diskutovány s tím, ţe bez jejich řešení zůstane dosavadní způsob hodnocení medu jen formalitou. Navrhuje se proto, aby parametr optická rotace byl zohledněn při hodnocení medu, definována kategorie hlavního typu medu -- květovo-medovicový a regulováno pouţití slova "lesní" při označování medů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
222-230
Publisher name
Audiovizuální centrum MENDELU
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 1, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—