All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Actual problems of evaluation and quality of honey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185029" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185029 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu

  • Original language description

    Cílem tohoto diskusního příspěvku je navrhnout postup umožňující efektivní a přesné hodnocení medu a poukázat na některé aktuální otázky týkající se zkoušení medu. Současné legislativní vymezení základních typů medů jen na medy květové a medovicové a jens pomocí elektrické konduktivity neumožňuje správné hodnocení medu. Z výše uvedeného rozboru problému vyplývá, že legislativa provádí hodnocení medů dosti nepřesně, když nedefinuje druhovost medů a květovomedovicové medy, nevyužívá parametr optické rotace pro jejich hodnocení a neomezuje použití slova "lesní" při označování medů. Byla proto navržena definice tří základních typů medu včetně květovo-medovicového. Regulace použití slova "lesní" při označování medů je přitom nezbytná, jinak dosavadní i navržený způsob hodnocení medu by byl jen formalitou. S ohledem na vývoj praxe při zpracování medu vyvstává potřeba zpřesnění metod zkoušení medu (zejména cizorodé enzymy). Současný stav hodnocení a zkoušení medu bez náležitého řešení výše u

  • Czech name

    Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu

  • Czech description

    Cílem tohoto diskusního příspěvku je navrhnout postup umožňující efektivní a přesné hodnocení medu a poukázat na některé aktuální otázky týkající se zkoušení medu. Současné legislativní vymezení základních typů medů jen na medy květové a medovicové a jens pomocí elektrické konduktivity neumožňuje správné hodnocení medu. Z výše uvedeného rozboru problému vyplývá, že legislativa provádí hodnocení medů dosti nepřesně, když nedefinuje druhovost medů a květovomedovicové medy, nevyužívá parametr optické rotace pro jejich hodnocení a neomezuje použití slova "lesní" při označování medů. Byla proto navržena definice tří základních typů medu včetně květovo-medovicového. Regulace použití slova "lesní" při označování medů je přitom nezbytná, jinak dosavadní i navržený způsob hodnocení medu by byl jen formalitou. S ohledem na vývoj praxe při zpracování medu vyvstává potřeba zpřesnění metod zkoušení medu (zejména cizorodé enzymy). Současný stav hodnocení a zkoušení medu bez náležitého řešení výše u

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    47-55

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 1, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article