Actual problems of evaluation and quality of honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185029" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu
Original language description
Cílem tohoto diskusního příspěvku je navrhnout postup umožňující efektivní a přesné hodnocení medu a poukázat na některé aktuální otázky týkající se zkoušení medu. Současné legislativní vymezení základních typů medů jen na medy květové a medovicové a jens pomocí elektrické konduktivity neumožňuje správné hodnocení medu. Z výše uvedeného rozboru problému vyplývá, že legislativa provádí hodnocení medů dosti nepřesně, když nedefinuje druhovost medů a květovomedovicové medy, nevyužívá parametr optické rotace pro jejich hodnocení a neomezuje použití slova "lesní" při označování medů. Byla proto navržena definice tří základních typů medu včetně květovo-medovicového. Regulace použití slova "lesní" při označování medů je přitom nezbytná, jinak dosavadní i navržený způsob hodnocení medu by byl jen formalitou. S ohledem na vývoj praxe při zpracování medu vyvstává potřeba zpřesnění metod zkoušení medu (zejména cizorodé enzymy). Současný stav hodnocení a zkoušení medu bez náležitého řešení výše u
Czech name
Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu
Czech description
Cílem tohoto diskusního příspěvku je navrhnout postup umožňující efektivní a přesné hodnocení medu a poukázat na některé aktuální otázky týkající se zkoušení medu. Současné legislativní vymezení základních typů medů jen na medy květové a medovicové a jens pomocí elektrické konduktivity neumožňuje správné hodnocení medu. Z výše uvedeného rozboru problému vyplývá, že legislativa provádí hodnocení medů dosti nepřesně, když nedefinuje druhovost medů a květovomedovicové medy, nevyužívá parametr optické rotace pro jejich hodnocení a neomezuje použití slova "lesní" při označování medů. Byla proto navržena definice tří základních typů medu včetně květovo-medovicového. Regulace použití slova "lesní" při označování medů je přitom nezbytná, jinak dosavadní i navržený způsob hodnocení medu by byl jen formalitou. S ohledem na vývoj praxe při zpracování medu vyvstává potřeba zpřesnění metod zkoušení medu (zejména cizorodé enzymy). Současný stav hodnocení a zkoušení medu bez náležitého řešení výše u
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
47-55
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 1, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—