All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Using of FT NIR spectroscopy in dairy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00191861" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00191861 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství

  • Original language description

    V celém sledu výroby mlékárenských výrobků je nutno zajišťovat kontrolu surovin, výrobních procesů a finální kvality. Na tyto faktory reaguje i vývoj v analytice mléka a mléčných výrobků s následujícími aspekty: pomalé metody nahrazovat jak v operativníkontrole tak ve finální kontrole rychlými analytickými metodami. Mezi rychlé metody patří i NIR spektroskopie. Úspěšnost při využití NIR spektroskopie závisí na kvalitě přístroje, použité referenční metodě, standardní přípravě vzorku a na dostatečném koncentračním rozpětí stanovované složky. V kontrole složení mléka bude zřejmě i nadále převažovat využívání střední infračervené oblasti, protože tato metoda vykazuje přesnější výsledky. Avšak řada prací ukazuje na možné využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality mléka ve smyslu např. způsobu jeho tepelného ošetření, falšování či kontaminace např. inhibičními látkami. Při kontrole složení sušeného mléka, syrovátky a různých mléčných směsí se v praxi využívají analýzy obsah vody, tuku, b

  • Czech name

    Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství

  • Czech description

    V celém sledu výroby mlékárenských výrobků je nutno zajišťovat kontrolu surovin, výrobních procesů a finální kvality. Na tyto faktory reaguje i vývoj v analytice mléka a mléčných výrobků s následujícími aspekty: pomalé metody nahrazovat jak v operativníkontrole tak ve finální kontrole rychlými analytickými metodami. Mezi rychlé metody patří i NIR spektroskopie. Úspěšnost při využití NIR spektroskopie závisí na kvalitě přístroje, použité referenční metodě, standardní přípravě vzorku a na dostatečném koncentračním rozpětí stanovované složky. V kontrole složení mléka bude zřejmě i nadále převažovat využívání střední infračervené oblasti, protože tato metoda vykazuje přesnější výsledky. Avšak řada prací ukazuje na možné využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality mléka ve smyslu např. způsobu jeho tepelného ošetření, falšování či kontaminace např. inhibičními látkami. Při kontrole složení sušeného mléka, syrovátky a různých mléčných směsí se v praxi využívají analýzy obsah vody, tuku, b

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    35-39

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Event location

    VŠCHT Praha

  • Event date

    Jan 1, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article