Using of FT NIR spectroscopy in dairy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00191861" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00191861 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství
Original language description
V celém sledu výroby mlékárenských výrobků je nutno zajišťovat kontrolu surovin, výrobních procesů a finální kvality. Na tyto faktory reaguje i vývoj v analytice mléka a mléčných výrobků s následujícími aspekty: pomalé metody nahrazovat jak v operativníkontrole tak ve finální kontrole rychlými analytickými metodami. Mezi rychlé metody patří i NIR spektroskopie. Úspěšnost při využití NIR spektroskopie závisí na kvalitě přístroje, použité referenční metodě, standardní přípravě vzorku a na dostatečném koncentračním rozpětí stanovované složky. V kontrole složení mléka bude zřejmě i nadále převažovat využívání střední infračervené oblasti, protože tato metoda vykazuje přesnější výsledky. Avšak řada prací ukazuje na možné využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality mléka ve smyslu např. způsobu jeho tepelného ošetření, falšování či kontaminace např. inhibičními látkami. Při kontrole složení sušeného mléka, syrovátky a různých mléčných směsí se v praxi využívají analýzy obsah vody, tuku, b
Czech name
Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství
Czech description
V celém sledu výroby mlékárenských výrobků je nutno zajišťovat kontrolu surovin, výrobních procesů a finální kvality. Na tyto faktory reaguje i vývoj v analytice mléka a mléčných výrobků s následujícími aspekty: pomalé metody nahrazovat jak v operativníkontrole tak ve finální kontrole rychlými analytickými metodami. Mezi rychlé metody patří i NIR spektroskopie. Úspěšnost při využití NIR spektroskopie závisí na kvalitě přístroje, použité referenční metodě, standardní přípravě vzorku a na dostatečném koncentračním rozpětí stanovované složky. V kontrole složení mléka bude zřejmě i nadále převažovat využívání střední infračervené oblasti, protože tato metoda vykazuje přesnější výsledky. Avšak řada prací ukazuje na možné využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality mléka ve smyslu např. způsobu jeho tepelného ošetření, falšování či kontaminace např. inhibičními látkami. Při kontrole složení sušeného mléka, syrovátky a různých mléčných směsí se v praxi využívají analýzy obsah vody, tuku, b
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
35-39
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
VŠCHT Praha
Event date
Jan 1, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—