All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872329 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků

  • Original language description

    Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití aekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.

  • Czech name

    Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků

  • Czech description

    Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití aekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.

  • ISBN

    978-80-8077-334-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    186-188

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 8, 2013

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article