Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872329 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
Original language description
Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití aekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.
Czech name
Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
Czech description
Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití aekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
186-188
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 8, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—