All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of NIR spectroscopy to analysis of dairy products.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F02%3A00007367" target="_blank" >RIV/62156489:43210/02:00007367 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aplikace NIR spektroskopie v hodnocení mlékárenských výrobků.

  • Original language description

    Zabývali jsem se hledáním dalších možností využití NIR spektroskopie v analýze mléčných výrobků. Mimo jiné také možností sledování změny IR spekter v závislosti na různých teplotách, při kterých byly tavené sýry ukládány do chladírny. U jogurtů jsme se zaměřili nejen na kvantitativní analýzy složení jogurtů, ale současně na stanovení titrační kyselosti, která je dána jednak obsahem organických kyselin, hlavně kyseliny mléčné, dále pak obsahem a složením přítomných minerálních látek a bílkovin. Patří mezi základní ukazatele uváděné jakostními normami. Naše práce se dále zabývala možností stanovení obsahu jednotlivých složek kravského mléka, tedy především obsahu sušiny, tuku, celkových a syrovátkových bílkovin, kaseinu, močoviny, laktózy, vápníku a somatických buněk.

  • Czech name

    Aplikace NIR spektroskopie v hodnocení mlékárenských výrobků.

  • Czech description

    Zabývali jsem se hledáním dalších možností využití NIR spektroskopie v analýze mléčných výrobků. Mimo jiné také možností sledování změny IR spekter v závislosti na různých teplotách, při kterých byly tavené sýry ukládány do chladírny. U jogurtů jsme se zaměřili nejen na kvantitativní analýzy složení jogurtů, ale současně na stanovení titrační kyselosti, která je dána jednak obsahem organických kyselin, hlavně kyseliny mléčné, dále pak obsahem a složením přítomných minerálních látek a bílkovin. Patří mezi základní ukazatele uváděné jakostními normami. Naše práce se dále zabývala možností stanovení obsahu jednotlivých složek kravského mléka, tedy především obsahu sušiny, tuku, celkových a syrovátkových bílkovin, kaseinu, močoviny, laktózy, vápníku a somatických buněk.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2002

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    70

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    19-20

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database