Application of NIR spectroscopy to analysis of dairy products.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F02%3A00007367" target="_blank" >RIV/62156489:43210/02:00007367 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aplikace NIR spektroskopie v hodnocení mlékárenských výrobků.
Original language description
Zabývali jsem se hledáním dalších možností využití NIR spektroskopie v analýze mléčných výrobků. Mimo jiné také možností sledování změny IR spekter v závislosti na různých teplotách, při kterých byly tavené sýry ukládány do chladírny. U jogurtů jsme se zaměřili nejen na kvantitativní analýzy složení jogurtů, ale současně na stanovení titrační kyselosti, která je dána jednak obsahem organických kyselin, hlavně kyseliny mléčné, dále pak obsahem a složením přítomných minerálních látek a bílkovin. Patří mezi základní ukazatele uváděné jakostními normami. Naše práce se dále zabývala možností stanovení obsahu jednotlivých složek kravského mléka, tedy především obsahu sušiny, tuku, celkových a syrovátkových bílkovin, kaseinu, močoviny, laktózy, vápníku a somatických buněk.
Czech name
Aplikace NIR spektroskopie v hodnocení mlékárenských výrobků.
Czech description
Zabývali jsem se hledáním dalších možností využití NIR spektroskopie v analýze mléčných výrobků. Mimo jiné také možností sledování změny IR spekter v závislosti na různých teplotách, při kterých byly tavené sýry ukládány do chladírny. U jogurtů jsme se zaměřili nejen na kvantitativní analýzy složení jogurtů, ale současně na stanovení titrační kyselosti, která je dána jednak obsahem organických kyselin, hlavně kyseliny mléčné, dále pak obsahem a složením přítomných minerálních látek a bílkovin. Patří mezi základní ukazatele uváděné jakostními normami. Naše práce se dále zabývala možností stanovení obsahu jednotlivých složek kravského mléka, tedy především obsahu sušiny, tuku, celkových a syrovátkových bílkovin, kaseinu, močoviny, laktózy, vápníku a somatických buněk.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
70
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
19-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—