Flow and analytical behavior of cow milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tokové a analytické vlastnosti kravského mléka
Original language description
Tento článek popisuje především změny hustoty, dynamické a kinematické viskozity kravského mléka při stoupající teplotě. Byla sledována čtyři rozdílná kravská mléka -- UHT odstředěné, UHT polotučné, UHT plnotučné a syrové kravské mléko. Tři UHT technologií zpracovaná mléka byla vyrobena v České republice a syrové kravské mléko bylo zakoupeno na bio-farmě (Kraj Vysočina, ČR). U všech vzorků byla měřena teplotní závislost hustoty (digitálním hustoměrem Densito PX30) a dynamické viskozity (rotačním viskozimetrem Anton Paar DV-3P). Kinematická viskozita byla dále dopočítána z naměřených hodnot a byly vytvořeny i její matematické modely pomocí polynomu 3. a 4. stupně. Teplotní rozsah měření byl od 0°C do 60°C pro měření hustoty a od 0°C do 100°C pro měřenídynamické viskozity. Pro jednotlivé vzorky kravského mléka byly stanoveny hodnoty základních analytických vlastností: titrační kyselost, obsah tuku, obsah sušiny a obsah bílkovin.
Czech name
Tokové a analytické vlastnosti kravského mléka
Czech description
Tento článek popisuje především změny hustoty, dynamické a kinematické viskozity kravského mléka při stoupající teplotě. Byla sledována čtyři rozdílná kravská mléka -- UHT odstředěné, UHT polotučné, UHT plnotučné a syrové kravské mléko. Tři UHT technologií zpracovaná mléka byla vyrobena v České republice a syrové kravské mléko bylo zakoupeno na bio-farmě (Kraj Vysočina, ČR). U všech vzorků byla měřena teplotní závislost hustoty (digitálním hustoměrem Densito PX30) a dynamické viskozity (rotačním viskozimetrem Anton Paar DV-3P). Kinematická viskozita byla dále dopočítána z naměřených hodnot a byly vytvořeny i její matematické modely pomocí polynomu 3. a 4. stupně. Teplotní rozsah měření byl od 0°C do 60°C pro měření hustoty a od 0°C do 100°C pro měřenídynamické viskozity. Pro jednotlivé vzorky kravského mléka byly stanoveny hodnoty základních analytických vlastností: titrační kyselost, obsah tuku, obsah sušiny a obsah bílkovin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BK - Liquid mechanics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
226-232
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Feb 27, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—