The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199267" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199267 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch.
Czech name
Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
50-55
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Feb 27, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—