The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00203962" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00203962 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků Českého strakatého plemene - C), 25 ks kříženců plemen C a Charolaise (Ch) a 27 ks kříženců plemen C a Galloway (Ga)). Sledované ukazatele jakosti masa byly vyhodnocovány v závislosti na užitkovém typu jatečných býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro producenty jatečného skotu výhodnější chov plemene České strakaté v čistokrevné formě, případně využití užitkového křížení s plemenem Charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masanebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny (L*) byly zaznamenány u masa kříženců C x C
Czech name
Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků Českého strakatého plemene - C), 25 ks kříženců plemen C a Charolaise (Ch) a 27 ks kříženců plemen C a Galloway (Ga)). Sledované ukazatele jakosti masa byly vyhodnocovány v závislosti na užitkovém typu jatečných býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro producenty jatečného skotu výhodnější chov plemene České strakaté v čistokrevné formě, případně využití užitkového křížení s plemenem Charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masanebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny (L*) byly zaznamenány u masa kříženců C x C
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
51-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—