All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00203962" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00203962 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

  • Original language description

    Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků Českého strakatého plemene - C), 25 ks kříženců plemen C a Charolaise (Ch) a 27 ks kříženců plemen C a Galloway (Ga)). Sledované ukazatele jakosti masa byly vyhodnocovány v závislosti na užitkovém typu jatečných býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro producenty jatečného skotu výhodnější chov plemene České strakaté v čistokrevné formě, případně využití užitkového křížení s plemenem Charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masanebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny (L*) byly zaznamenány u masa kříženců C x C

  • Czech name

    Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků Českého strakatého plemene - C), 25 ks kříženců plemen C a Charolaise (Ch) a 27 ks kříženců plemen C a Galloway (Ga)). Sledované ukazatele jakosti masa byly vyhodnocovány v závislosti na užitkovém typu jatečných býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro producenty jatečného skotu výhodnější chov plemene České strakaté v čistokrevné formě, případně využití užitkového křížení s plemenem Charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masanebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny (L*) byly zaznamenány u masa kříženců C x C

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    51-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database