The effect of cows genotype on their carcass and meat quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909443" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909443 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivnění kvality jatečného těla a masa krav výběrem genotypu skotu
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 61 krav (32 ks čistokrevných krav plemene Českého strakatého skotu (C), 11 ks kříženek C s plemenem Charolais (Ch) a 18 ks čistokrevných krav plemene Holštýnského skotu (H)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány vzávislosti na plemenné příslušnosti krav. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov krav Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou krav kombinovaného typu (C) a skupinou krav mléčného typu (H). V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna statistická diference (p < 0,01) mezi skupinou s podílem masného plemene Charolais a ostatními testovanými skupinami krav. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženek s podílem plemene Charolais.
Czech name
Ovlivnění kvality jatečného těla a masa krav výběrem genotypu skotu
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 61 krav (32 ks čistokrevných krav plemene Českého strakatého skotu (C), 11 ks kříženek C s plemenem Charolais (Ch) a 18 ks čistokrevných krav plemene Holštýnského skotu (H)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány vzávislosti na plemenné příslušnosti krav. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov krav Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou krav kombinovaného typu (C) a skupinou krav mléčného typu (H). V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna statistická diference (p < 0,01) mezi skupinou s podílem masného plemene Charolais a ostatními testovanými skupinami krav. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženek s podílem plemene Charolais.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
39-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—