The influence of cows commercial type on the carcass and beef quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908991" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908991 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 61krav (32 ks čistokrevných krav plemene Českého strakatého skotu (C), 11 ks kříženek C s plemenem Charolais (Ch) a 18 ks krav Holštýnského skotu (H)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti krav. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov krav Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou krav kombinovaného typu (C) a skupinou krav mléčného typu (H). V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna statistická diference (p<0,01) mezi skupinou s podílem masného plemene Charolais a ostatními testovanými skupinami krav. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženek s podílem plemene Charolais
Czech name
Vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 61krav (32 ks čistokrevných krav plemene Českého strakatého skotu (C), 11 ks kříženek C s plemenem Charolais (Ch) a 18 ks krav Holštýnského skotu (H)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti krav. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov krav Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou krav kombinovaného typu (C) a skupinou krav mléčného typu (H). V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna statistická diference (p<0,01) mezi skupinou s podílem masného plemene Charolais a ostatními testovanými skupinami krav. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženek s podílem plemene Charolais
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
128-135
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—