The influence of silage additives on qualitative parameters of grass silages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00212290" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00212290 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv aditiv na vybrané kvalitativní ukazatele travních siláží
Original language description
Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv silážních aditiv na fermentační ukazatele u různých druhů trav sklizených ve fázi metání. Rostlinný materiál byl nařezán a homogenně ošetřen aditivy a zasilážován do pokusných nádob ve třech opakováních. Byly připraveny tři pokusné varianty: 1) varianta A siláže bez jakéhokoliv ošetření (kontrola), 2) varianta B siláže s biologickým preparátem a 3) varianta C siláže ošetřené chemickým preparátem. Obsah sušiny, pH, množství kyseliny mléčné, octové, propionové, máselné, obsah alkoholu, amoniaku a kyselost vodního výluhu byly analyzovány po 90 dnech fermentačního procesu. Výsledky pokusu ukazují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) u odrůdy Perseus, kde byla konstatována vyšší koncentrace kyseliny mléčné (16.30 %), etanolu (5.34 %) a kyselost vodního výluhu(1871.39 mg 100 g-1) v porovnání s ostatními odrůdami. Navíc, ve fermentačním procesu chemicky ošetřené siláže byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) v obsahu kyseliny mléčné a hodn
Czech name
Vliv aditiv na vybrané kvalitativní ukazatele travních siláží
Czech description
Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv silážních aditiv na fermentační ukazatele u různých druhů trav sklizených ve fázi metání. Rostlinný materiál byl nařezán a homogenně ošetřen aditivy a zasilážován do pokusných nádob ve třech opakováních. Byly připraveny tři pokusné varianty: 1) varianta A siláže bez jakéhokoliv ošetření (kontrola), 2) varianta B siláže s biologickým preparátem a 3) varianta C siláže ošetřené chemickým preparátem. Obsah sušiny, pH, množství kyseliny mléčné, octové, propionové, máselné, obsah alkoholu, amoniaku a kyselost vodního výluhu byly analyzovány po 90 dnech fermentačního procesu. Výsledky pokusu ukazují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) u odrůdy Perseus, kde byla konstatována vyšší koncentrace kyseliny mléčné (16.30 %), etanolu (5.34 %) a kyselost vodního výluhu(1871.39 mg 100 g-1) v porovnání s ostatními odrůdami. Navíc, ve fermentačním procesu chemicky ošetřené siláže byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) v obsahu kyseliny mléčné a hodn
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální témata v pícninářství a trávnikářství 2013
ISBN
978-80-213-2431-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
7-12
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Dec 5, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—