Toxic Effects of Acrylamide and its Occurrence in Food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00213848" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00213848 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_03_205-210.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_03_205-210.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Toxické účinky akrylamidu a jeho výskyt v potravinách
Original language description
Akrylamid patří mezi pravděpodobné lidské karcinogeny. U zvířat byly prokázány neurotoxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní a genotoxických vlastnosti. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy, které se zpracovávají při vysoké teplotě (nad 120°C) smažením, pečením či pražením. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu, zejména v chlebové kůrce, ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách.
Czech name
Toxické účinky akrylamidu a jeho výskyt v potravinách
Czech description
Akrylamid patří mezi pravděpodobné lidské karcinogeny. U zvířat byly prokázány neurotoxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní a genotoxických vlastnosti. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy, které se zpracovávají při vysoké teplotě (nad 120°C) smažením, pečením či pražením. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu, zejména v chlebové kůrce, ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
108
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
205-210
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—